INSIDER

Így sózzák rá a szülőkre a drága hiteleket a bankok

A vakáció kezdetén agresszíven letámadják a bankok a családosokat: az az új módszerük, hogy telefonon hívogatják a szülőket, és méregdrága, 20 százalék fölötti uzsorakamatú hitelekre próbálják rábeszélni őket, a nyaralásra vagy nyári táborokra hivatkozva. A családok pedig nyakra-főre veszik fel a hiteleket, idén harmadával többet, mint tavaly.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Újabb fronton támadnak a bankok: azon már nem csodálkozunk, hogy karácsonyra, iskolakezdésre vagy a black friday akcióira drága kölcsönöket sóznak rá az emberekre, de most a drága nyári táborok és a nyaralások ürügyén keresik meg a családosokat.

A bankos kifejezetten a családosoknak telefonál

„Felhívott egy nő, hogy segíteni akar a nyári gyerekfelügyelet megoldásában. Nagyon meglepett, szóhoz sem jutottam "-mondta a %%-nak Szőke Réka háromgyermekes édesanya. 

„Mire megszólaltam volna, kiderült, hogy nem a gyerekeimre akar vigyázni, hanem hitelt akar rám sózni. A Cofidis ügyintézője pontosan tudta, hogy három gyermekem van, és személyi kölcsönre próbált rábeszélni, amiből szerinte kényelmesen kifizethetném a nyári táborokat. Meglepett, hogy tudtak a gyerekeimről, kicsit olyan érzés volt, mintha a fejembe látnának, mert még valóban nem oldottam meg a gyerekeim felügyeletét egész nyárra."

 

Vigyázat, ezek nagyon drága hitelek!

„A nyaralásra és a nyári táborra felvett kölcsönt nem tartom felelős hitelfelvételnek" – mondta a %%-nak Veres Patrik, a Bank360  szakértője.  A bankok most, a nyári szezon elején ontják őket, de ezek általában nagyon magas kamatozásúak.

A nyár legjobb személyi kölcsön ajánlatai, A nyár hitelslágere, Gondtalan nyár hitellel – ilyen hangzatos címekkel próbálják ránk sózni az eszméletlenül drága hiteleket. Ezeknél sokszor 20 százalék fölötti a THM.

„Sok bank jelentkezik a nyár elején hitelkártya-ajánlattal" –ecsetelte a szakember. Mivel sok hitelkártyához hozzákapcsolják az utasbiztosítást, ilyenkor könnyebb erre rábeszélni az embereket. Sokan biztosítékként gondolnak a hitelkártyára: nem veszünk fel kölcsönt, de vészhelyzet esetére ott a hitelkártya.  Ha bajban szükség van rá, használjuk. Ez akkor tud gondot okozni, ha 45 napon túl törlesszük, akkor ugyanis iszonyatos a kamat.

 

Túl nagy a csábítás, sokan nem állnak ellen

„Idén rengeteg személyi hitelt vesznek fel a magyarok" –mondta Veres Patrik. 49 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettünk fel idén áprilisban, míg tavaly csak 37 milliárdot. Nem csak az áprilisi növekedés volt nagy, éves szinten is 30 százalékos a különbség. Ennek az a fő oka, hogy egyszerűbb és olcsóbb lett személyi hitelt felvenni.

Nem kell hozzá fedezet, egyszerű az adminisztráció, és online is el lehet intézni. Viszont sokkal drágább, mint a jelzálogfedezetes hitelek.

10 százalékkal drágábbak a nyári táborok

Sokan azért vesznek fel hitelt a gyerek táboroztatására, mert egyre drágábbak a nyári programok. A legolcsóbb, napközis táborban is 25-35 ezer forintba kerül egy hét.  De rengeteg ottalvós tábor ára már 100 ezer forint felett van, és persze a határ a csillagos ég, vannak több százezerbe kerülő nyelvi és programozó táborok is.

Akinek nem telik rá, az sem akarja, hogy a gyermeke kimaradjon, ezért akár uzsorahitelből is megoldja a befizetést, de olyanok is vannak, akik más módon nem tudják megoldani a nyári gyerekfelügyeletet – és ezzel a kiszolgáltatott helyzettel élnek vissza az uzsorahitelt kínáló bankok.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?