INSIDER

Így reagáltak az orvosok a Ripostnak az AstraZeneca miatti intézkedésekre

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint biztonságos az AstraZeneca oltóanyaga és továbbra is beadható. Lapunk kíváncsi volt rá, miként vélekednek az oxfordi vakcináról a hazai szakemberek? Dr. Rusvai Miklós víruskutató és az ismert háziorvos, dr. Mangó Gabriella elmondta róla a véleményét. 
  • Szerző: Ripost

A napokban Dánia, Ausztria, Lettország, Észtország és Norvégia is felfüggesztette az oltást az AstraZeneca vakcinájával, miután néhány esetben a beoltott embereknél vérrögképződés alakult ki (orvosi szakszóval: trombózis és következményes embólia, amit összevonva tromboembóliának neveznek), és voltak, akik az oltás után meghaltak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hír itthon is riadalmat keltett, dr. Rusvai Miklós virológus azonban nem gondolja, hogy az AstraZeneca készítménye volna felelős a szóban forgó esetekért.

Rusvai professzor szerint sem haladja meg az általános adatokat a vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma.

„Nem tehető felelőssé az esetek kialakulásáért az AstraZeneca”

Dr. Rusvai Miklós víruskutató nagyon sajnálatosnak tartja, hogy a vakcina beadását követő 10 napon belül megtörténtek a fenti esetek, de az eddigi vizsgálatok szerint ezek nem hozhatók összefüggésbe az oltással.

„Az AstraZeneca vakcinája az elvégzett elemzések alapján nem tehető felelőssé ezeknek az eseteknek a kialakulásáért” – véli a virológus. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelentése szerint a vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. „A nagyjából ötvenmillió eddig beoltott emberből összesen öt esetben figyeltek meg érpályán belüli vérrögképződést, trombózist és embóliát. A statisztika szerint ötvenmillió véletlenszerűen kiválasztott, be nem oltott személynél is nagyjából ugyanilyen arányban jelentkezik tromboembólia – teszi hozzá a virológus.

Magyarország nem kapott az AstraZeneca kérdéses tételéből

Fotó: AFP

Az Európai Gyógyszerügynökség további vizsgálatot rendelt el egy bizonyos gyártási tételre. „A szóban forgó tétel az ABV2856-os. Mivel az öt esetből háromnál ennek a gyártási tételnek a használata során jelentkezett érpályán belüli vérrögképződés, ezért ezt a tételt újra vizsgálják. Ebből az öt tételből viszont Magyarország nem kapott – emeli ki dr. Rusvai Miklós.

Dr. Mangó Gabriella is a virológus véleményét erősíti

„Az elmúlt napokban többen fordultak hozzám is az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban. Kizártnak tartom, hogy egy oltás, amiben semmilyen megbetegítő anyag, információ, kórokozó nincs, az trombózist, vérrögösödést, vagy tromboembóliát, azaz a vérrög útra kelésével máshol érelzáródást, megbetegedést okozna” – mondja a doktornő.

Az ismert háziorvos, dr. Mangó Gabriella időt és fáradtságot nem kímélve még késő este is a hozzáforduló betegeknek ad tanácsot.

Dr. Mangó Gabriella azt javasolja, hogy aki Covid-fertőzött volt – mivel a szervezete emlékszik rá, bármilyen oltást is kapott – néhány hétig szedjen utána 1x1 szem Aspirin Protectet és Quamatel Minit. Persze csak akkor, ha nem érzékeny ezekre a gyógyszerekre vagy hatóanyagaikra. Legjobb, ha erről is mindenki konzultál a háziorvosával – figyelmeztet a doktornő. „Mindkettő vény nélküli és ezzel, ezekkel nem ártunk, ha pedig segít, akkor az öröm! Aki vérhígítót vagy bármilyen más gyomorvédőt szed, abban az esetben ezek nem kellenek” – figyelmeztet Mangó Gabriella.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ropogtatnivalók, melyeket szétkapkod a család
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?