INSIDER

Így reagáltak a természetgyógyászok az akadémia hadüzenetére

A Magyar Tudományos Akadémia folytatja a harcot az áltudományok ellen. Új állásfoglalást adott ki, a védőoltások és az őstörténet után most egy újabb területnek ment neki. A természetgyógyászok nem értik, miért támadják őket.
  • Szerző: Ripost

 

Állásfoglalást adott ki a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya, amiben azt javasolja, hogy szabályozzák újra a természetgyógyászati tevékenységet, és csak a tudományos módszerekkel bizonyított módszereket engedélyezzék.

 

Az akadémia szerint a komplementer eljárások között nincs helye a homeopátiának, a bioenergetikának, és nem sorolhatók ide a spirituális és ezoterikus tevékenységek, mert hatékonyságuk nem bizonyított a tudomány szabályai szerint. A komplementer eljárások oktatását pedig az orvosi egyetemekre és klinikákra bíznák.

Hangsúlyozzák:

diagnózist és terápiás javaslatot csak érvényes magyar orvosi diplomával rendelkező kolléga állíthat fel. Figyelembe kell venni azt, hogy a késve felállított diagnózis, illetve a hatástalan (vagy esetleg káros) terápia alkalmazása veszélyeztetheti a beteg egészségi állapotát...

 

Magyarországon 1997-ben született átfogó törvényi szabályozás a természetgyógyászatról, ami meghatározza, mit végezhet csak orvos, és milyen szakképzéssel mely egészségjavító tevékenység végezhető diploma nélkül.

Most azt javasolja az akadémia, hogy a különböző komplementer eljárásokat osztályozzák aszerint, mennyire alátámaszthatók tudományos bizonyítékokkal, és erről informálják a betegeket.

Természetgyógyászati körökben nagy felháborodást váltott ki az állásfoglalás, de tegnap még senki nem szeretett volna nyilatkozni róla, mondván: még át kell tanulmányozni annak pontos tartalmát.

Egy neves orvos-természetgyógyász hozzátette:

a homeopátia például elfogadott Európa nagy részében, így Németországban és Franciaországban is, a szerek szerepelnek az európai gyógyszerkönyvben, ezért nehezen elképzelhető, hogy Magyarországon megtiltsák az alkalmazását.

Vannak azonban olyan, már-már kuruzslás jellegű „gyógymódok”, amik alkalmasak a betegek megtévesztésére, és az is a betegek érdekeit szolgálja, ha pontosabb lesz a szabályozás, feltéve, hogy „nem öntik ki a fürdővízzel a gyereket is”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?