Létrehozva: 2019.07.17.

Így reagáltak a hívek a pesti jezsuiták humorára

Van humoruk a budapesti jezsuitáknak, akik az érintõs perselypénz-automatát AutoMáténak keresztelték el, mégpedig a vámszedõbõl apostollá lett Máté után. Ráadásul mostantól vasárnap este 10 órás misét is tartanak - mint mondják, baglyoknak -, és a felhívást is úgy fogalmazták meg, mintha egy fiataloknak szóló reklámtankönyvbõl vették volna elõ a szlogeneket: "Nem érsz ide a vasárnap esti hatosra? Nem férsz be a Jezsuita Nyolcasra? Próbált ki az új exámen-misét!"

 

A hívek többsége támogatja

Látszik, hogy a budapesti Jézus Szíve templomban ismerik a modern kor nyelvét. Ez persze nem mindenkinek tetszik, a konzervatívabb hívek közül sokan kritizálják ezeket az „elhajlásokat”. A bankkártyás perselypénz is vitát váltott ki az interneten.

Vannak, akik szerint elengedhetetlen, hogy haladjunk a korral, a 21 században ez természetes, mások pedig egyenesen szentségtörésnek  nevezik és úgy gondolják, nem való terminál a templomba.

  „ A bankkártyás fizetés már túlzás, a pénzcsörgés is zavaró volt, de az automata pityegő hangja végképp nem való szent helyre" - írja Mariann. „Nálunk az egyházi adót lehet átutalással fizetni, és ez hatalmas könnyebbség, biztos sokan örülnének, hogy nem kell, hogy apró legyen nálad" - írja Péter.Akkor az úr minket vár vagy a bankkártyánkat?" – kérdezi egy másik kételkedő.

„ Szerintem ez a legelegánsabb módja az adakozásnak és azt a zavaró tényezőt is kiiktatja, hogy a mellettem levő lája, mennyit tettem be" - érvel Éva. Vannak praktikus megfontolások is: „Nálunk Egerben szervezett maffia fosztogatja az egész nap nyitva álló templomok perselyeit!" – írja Csaba. És azt se feledjük, hogy Angliában például csaknem a duplájára nőtt az adományok összege, miután bevezették a bankkártyás fizetési lehetőséget…

A katolikus.ma honlapon meg is szavaztatták a híveket, hogy tetszik-e nekik az új rendszer, és lapzártánk idején 55-45 arányban az igen állt nyerésre…

 

 Kinn maradt a régi persely is

„A Jézus Szíve az első katolikus templom Magyarországon, ahol lehet érintéssel adakozni. A persely a templom búcsúja, Jézus Szíve ünnepe, június 28-a óta működik" –mondta el a %Ripost%-nak Végh Dániel, a templom kommunikációs és kulturális menedzsere.  AutoMáté a templomban a könyvesbolt oldalhajó felőli bejáratánál van kihelyezve. A terminálon keresztül 500, 1000 vagy 3000 forinttal lehet támogatni a templomot: egy gombbal ki kell választani, milyen összeget szeretnénk adni. A kiválasztás után egyszerűen, paypass fizetési móddal lehet adakozni a templom javára.

A bejárat másik oldalán a régi persely is megmaradt.  „ Vannak konzervatívok, idősebbek, akik fenntartással kezelik a modern technikát, nekik is meghagytuk a lehetőséget" –magyarázta Dániel.

 

Nem mise közben pityegtetik a kártyát

A jezsuitáknál Szent Ignác intelmeit követik, ezért náluk nincs adakozás, pénz gyűjtés a misék alatt. Sok ellenző úgy képzelte el, hogy mise közben pityegtetik a terminálhoz a hívek a kártyákat.

„Erről szó sincs, előtte és utána tudnak adakozni a hívek, ahogy nem telefonálunk mise alatt, úgy nem használjuk ezt sem"

- magyarázta a menedzser.

A modern adakozási lehetőség azért is fontos, mert ebbe a templomba sok fiatal jár, sokan nem is hordanak maguknál készpénzt.  Az esti és éjszakai misék bevezetése is számos fiatalt és turistát vonz ide.

A VIII. kerületi jezsuita templomban egyébként az épület felújítására gyűjtenek. A templom felújítás alatt áll, ott jártunkkor is dolgoztak a munkások. Mivel ez nem plébániatemplom, egyházi adóból nincs bevételük, ezért is fontos számukra a támogatás.

Magyarország első érintő perselye úttörő lehet. Megjelenése óta már négy templom érdeklődött a technikai részletek felől, katolikus és református egyaránt. A Jézus Szíve templom újításával elindulhat valami Magyarországon, modernizálódhat nálunk is az adománygyűjtés.

 

Angliában körbeadják a terminált az adakozásra

Angliában az anglikán egyház több templomban is bevezette az érintőkártyás adományozási lehetőséget. Ennek a példáján londoni katolikus templomokban is bevezették ezt az formát. Dublinban is van több templom, ahol van ilyen lehetőség. Sőt, sok helyen, ahol régen körbejáró persely volt, az újítás után a terminált adják körbe a hívek és úgy adakoznak.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nyolcéves eltiltást kapott a vb-n ezüstérmes magyar sportoló

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét