INSIDER

Így próbálta eltüntetni a nyomokat a Viking kapitánya

A jelek szerint mindent megtett Jurij C., a Viking kapitánya, hogy a Viking Sigyn és a Hableány ütközésének a nyomát, saját felelősségének bizonyítékait eltüntesse: nem csak több ezer beszélgetést törölt ki a mobiljáról, köztük olyanokat, amelyek a baleset utáni eseményekről szóltak, de a Sigyn kamerarendszerébe is bejelentkezett a laptopjáról, hogy megnézze az ütközésről készült videófelvételt.
  • Szerző: Ripost

Egyre kínosabb részletek derülnek ki arról, mit tett Jurij. C., a Viking kapitánya a Hableánnyal való ütközés után. A 64 éves ukrán kapitány a jelek szerint megpróbált eltüntetni minden konkrétumot, ami a 28 ember életét követelő halálos tömegszerencsétlenségben való szerepére utalhat, felelősségét bizonyíthatja.

A kapitány ellen egyébként az egyik sértett ügyvédje feljelentést tett hamis vád és hamis tanúzás miatt, mert Jurij C. a tanúvallomásában azt állította: a Hableány okozta a katasztrófát, mert befordult elé.

Az igazságügyi informatikai szakértői véleményből világosan kiderül: több ezer beszélgetést törölt ki, melyeket angol, német, orosz és ukrán nyelven folytatott a balesetről és annak következményeiről.

A kapitány üzengetett a baleset után

A törlések egy része a baleset után és a készülék lefoglalása előtt történt. Annak ellenére, hogy nem található törlési időbejegyzés minden törölt állományhoz,

a törlési időintervallum tényét alátámasztja a Viber applikáció törölt állományának azon része, melynek tartalma a baleset utáni eseményekről szól.

Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy Jurij C. az ütközés után Viberen üzengetett a történtekről, majd a beszélgetéseket eltüntette.

Az informatikusoknak sikerült az adatok egy részét visszaállítaniuk, de vannak olyanok, melyeket már végleg felülírt a Motorola készülék Android rendszere. A telefonon tárolt adatok egy része orosz és ukrán applikációkon van, illetve titkosított, ezekhez nem tudnak hozzáférni a szakértők sem.

Elállították a dátumot és az időt is

Tóth M. Gábor, a kapitány ügyvédje megmutatta a %%-nak azt a szakvéleményt, ami arról szól, hogy Jurij C. telefonját nem használták május 26. és 30. között. Erre alapozva állítja: védence nem tüntetett el ellene szóló bizonyítékokat.

Az ellentmondást feloldja az igazságügyi informatikai szakértő azon álláspontja, amit már a vizsgálat elején megemlít: Jurij C. telefonján el volt állítva a dátum és az idő. A június 6-i vizsgálatkor a készülék május 17-ét jelzett. Azt nem tudni, hogy ki és mi okból állította el az időt az okostelefonon, de az biztos, hogy nem volt véletlen, a modern készülékek ugyanis automatikusan lekérdezik ezeket az adatokat a világhálóról, a legtöbben nem is tudják, hol lehet manuálisan átállítani a készülékükön a dátumot és az időt.

A szakértő jelentéséből kiderül: nem csak Jurij C. telefonjával történtek érdekességek a baleset után. A kapitány laptopjáról valaki bejelentkezett a Viking Sigyn kültéri kameráinak képét rögzítő eszközre! A további részleteket a hétfői %%-ban olvashatja!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?