INSIDER

Így nézheti otthon a család a kórházban benntartott babákat

Már távolról, kamera segítségével is követhetik a szülők és rokonok a koraszülött gyermekek fejlődését. A Szent János Kórház Babales programja főleg azoknak nagy segítség, akik a munkájuk miatt, vagy mert külföldön vannak, nem tudnak bemenni a kórházba.
  • Szerző: Ripost

A tervezettnél hetekkel előbb, koraszülöttként jött világra a kis Éliás. A csöppség számára ez rendkívül veszélyes, hiszen a terhesség 36. hete előtt megszülető csecsemő szervezete még fejletlen, ezért ilyenkor mindig inkubátorba kerülnek a picik. Bár jó kezekben vannak a kórházban, a családok érthetően mégis aggódnak a babák egészségért. A Szent János Kórházban most indult Babales program lehetővé teszi, hogy egy speciális webkamera segítségével a szülők és családtagok előre egyeztetett időpontban virtuálisan meglátogassák a babát.

„Nagyon jó kezdeményezés ez” – mosolyog Éliás édesanyja, Tóth Frida. - „A szakápolótól kaptunk egy kódot, annak a segítségével egy netes oldalon nézhetjük a kicsinket. Ilyenkor az egész család odagyűlik a monitor elé, megható pillanatokat élünk át. Már alig várjuk, hogy hazahozhassuk Éliást, de addig is remek érzés, hogy jó kezekben tudjuk a gyermekünket.”

A kis csöppségek az orvosok és ápolók szívéhez is közel kerülnek, hiszen a születésük utáni első hetekben folyamatosan ők foglalkoznak velük.

„Megható, hogy a szülők milyen örömmel fogadják a programot” – teszi hozzá Dobákné Salamon Xénia koraszülött szakápoló, aki maga is libabőrös a meghatottságtól, amikor mutatja, mit látnak a szülők a kamerán. „A kórházhoz is teljesen máshogy viszonyulnak, türelmesebbek, könnyebben vészelik át ezt a nehéz időszakot.”

Dr. Tory Vera, a Szent János Kórház Gyermekosztály Koraszülött Részlegének vezető főorvosa a testvérek szempontjából is fontosnak tartja a kezdeményezést.

„A webkamera segítségével napról napra követheti a család, ahogyan fejlődik és erősödik az új családtag. Így gyorsabban szorossá válik a kapcsolat, ami főként a testvérek számára nagyon fontos” – vélekedik a doktornő. - „A koraszülött osztályon jelenleg öt, sterilizálható és áthelyezhető webkamera segítségével követhetik a hozzátartozók a távolból a kórházi eseményeket. Így ők is sokkal nyugodtabbak, hiszen tudják, hogy jó kezekben van a babájuk.”

És ezeket olvastad már?