Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.08.04.

Így működik a lakásmaffia, amely újra színre lépett: a Ripost7 leleplező riportja

Óbudán gyanús körülmények között hunytak el idősek, akikkel korábban eltartási szerződést kötöttek vagy lakottan megvették a lakásukat. A rendőrség is vizsgálódik. A Ripost7 munkatársa felhívta azt a telefonszámot, amin eltartási szerződést hirdetnek idős egyedülállóknak.

Óriási lavinát indított el egy óbudai társasház liftjébe kikerült plakát, amely arra figyelmeztet, hogy a környéken már többen elhunytak, miután eltartási szerződést kötöttek vagy lakottan eladták a lakásukat. Az esetről a Ripost7 számolt be először. A plakátot kiragasztó Tilly László, az 5. számú Óbudai Lakásszövetkezet elnöke lapunknak elmondta, hogy ő több ilyen esetről is tud az elmúlt évekből, ezért tartotta kötelességének, hogy figyelmeztesse a lakókat.

Fotó: Ripost7

Cikkünk megjelenése után életveszélyesen megfenyegették.

„Attól függ, hány éves a néni és milyen az ingatlan”

Óbudán ugyanakkor olyan szórólapokkal is találkoztunk, amelyeket más társasházak postaládáiba dobtak be, és eltartási szerződést ajánlanak velük idős embereknek. Munkatársunk egy fiktív történettel hívta fel a megadott telefonszámot. Egy férfi jelentkezett, akinek munkatársunk elmondta: egy Kerék utcai ismerősétől kapta a telefonszámot, mert hamarosan külföldre költözik és aggódik a szomszéd néni miatt, akinek eddig ő segített.

„Szeretnék tájékozódni a lehetőségekről„ – mondta munkatársunk. A férfi először az iránt érdeklődött, hogy a néni a saját tulajdonú ingatlanában lakik-e.

„Nekem nincs lakhatási problémám, nem akarok odaköltözni. A néni nyugodtan lakjon a lakásában, ameddig él. Ilyen megoldásban gondolkodok én” – igyekezett mindjárt megnyugtatni.

Óbudai lakótelep (Fotó: Ripost)

„Többféle konstrukció van, kaphat egy összeget és mint haszonélvező marad a lakásban, de havi életjáradékot is kaphat.” Amikor az összegről kérdeztük, azt válaszolta: megegyezés kérdése, attól függ, milyen idős a hölgy és milyen az ingatlan. Azt mondtuk neki, hogy körülbelül 30 millió forintot ér a lakás és a néni 87 éves. Erre felajánlotta, hogy adott esetben ápolót is tudnak biztosítani.

„Legyengülnek, betegek lesznek és akkor szükség lesz rá” – mondta tapasztaltan, majd személyes találkozóra hívta munkatársunkat.

„Egy kis pénz mindenkinek jól jön”

Pár nap múlva a találkozón rögtön a lényegre tért. „Akkor elmondom, mire vagyunk képesek, mert a barátnőmmel szeretnénk ezt a projektet megvalósítani, és hátha megfelel„ – mondta.

„Nem nekem, hanem a néninek kell, hogy megfeleljen” – hűtöttük le.

„De ön ismeri a hölgyet, és lehet, hogy tud hatással lenni rá. Az egyösszegű helyett inkább havi fix összeget tudnánk fizetni. Ami egyösszegű, az a közvetítői jutalék, önnek” – kecsegtetett.

„Egy kis pénz mindenkinek jól jön” – tette hozzá, majd amikor tiltakoztunk, tovább erősködött: „Azt gondolom, hogy ez jár. Fogadja el! A hölgy maradhat a lakásában, lakásproblémánk nincs, de azért szeretnénk ingatlant, ilyen módon. Nem fogjuk őt zavarni egyáltalán.„

„Nem ez az első, de nem is a sokadik”

Arra a kérdésre, milyen havi életjáradékot tudna biztosítani a 30 milliós ingatlanért, azt válaszolta:

„Százezer forintot tudnánk adni, közjegyzői szerződéssel. Ez úgy néz ki, hogy kötünk egy szerződést, a néni átruházza a lakását, és ő cserébe kap havi 100 ezer forintot, erről írunk közjegyzői papírt.”

Megnyugtatásként hozzátette: a közjegyzői papír erősebb, mint az ügyvédi szerződés. Aztán visszatért a jutalék kérdésére:

„Mivel az érdekeinket képviseli, ne tegye ingyen. Ismeretlenként eltartási szerződést kötni sokkal nehezebb, mint ha egy ismerős győzi meg az idős hölgyet arról, hogy ez számára milyen nagyszerű lesz” – fogalmazott, majd így folytatta:

„Az én lakásom, ahol most lakom, ugyanígy lett. De nem ipari jelleggel csináljuk mi ezt, nekem ez bejött, gondoltam, megpróbálunk még egyet. Nem ez lesz az első, de nem is a sokadik” – válaszolta diplomatikusan, amikor arról kérdeztük, mekkora gyakorlata van az ilyesmiben.

Azzal váltunk el, hogy beszélünk a hölggyel és gondolkodunk rajta. Később még egyszer felhívtuk, megkérdeztük, mekkora közvetítői díjra gondolt. Azt válaszolta, félmillió forintra, amit Revoluton keresztül utalna, mert arra nem lát rá a NAV.

Valós piaci árról szó sincs: ez átverés!

Az életjáradéki szerződés lehet előnyös mindkét fél számára, pénzintézetek és az Országos Életjáradék Hivatal is kínál ilyen szolgáltatást. Ez azonban minden esetben az ingatlan hivatalos értékbecslésével kezdődik, majd annak eredménye alapján vállalják egy fix összeg és havi életjáradék fizetését. Az Országos Életjáradék Hivatal lakásért életjáradék programjában például a lakás forgalmi értéke alapján szerződéskötéskor egyszeri összeget folyósít, ami legalább 5 millió, legfeljebb 200 millió forint, és ezen felül életkor szerint sávosan határozza meg az életjáradékot, ami annál magasabb, minél idősebb a szerződő fél, de a legkisebb összeg is havi 135 ezer forint. Ilyenkor az idős ember jobb körülmények között élheti meg a nyugdíjas éveit és még életében élvezheti az ingatlana értékét. Fontos tehát, hogy nem az életjáradéki szerződéssel van a baj, hanem azzal, hogy ha nem elég körültekintően, megbízható partnerrel – akár egy régóta ismert rokonnal vagy pénzintézettel – kötik, hanem egy ismeretlennel, aki már az ingatlan ismerete nélkül tesz olyan ajánlatot, ami meg sem közelíti az ingatlan értékét, a tájékozatlan idős embert becsaphatja és egy-kétszázezerért hozzájuthat több tízmilliós ingatlanhoz. Különösen, ha „ápolás” címén túladagolja a gyógyszert...

Ezen kívül még sok érdekes, megdöbbentő cikket találsz az augusztus 2-án megjelent Ripost7 hetilapban. Keresd az árusítóhelyeken, újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Európai Uniós ország őrült fenyegetése: legyen Magyarországon is általános hadkötelezettség

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

mindmegette.hu

Megvan a titkos recept: ebből a tésztából készül minden az albán pékségekben!

vg.hu

Ukrán parancsnoki tanácskozásra mértek csapást az oroszok, vérfürdő a fronton

vg.hu

Szinte az összes egyetemista dolgozik a tanulmányai mellett

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

travelo.hu

Új, közvetlen buszjárattal érheted el Budapestről ezt az európai nagyvárost

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Sárgaság terjed a kiskertekben, végre kiderült, kell-e tőle félni

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Különleges őrangyal vigyáz rád szerdáig: most eljöhet a várva várt megújulás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

"Senkinek sem kívánom ezt a fájdalmat" – horrorbaleset helyszínén történt újabb tragédia Csótnál

INSIDER

Mindenki erre várt már: hatalmas fordulat áll be időjárásunkban

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól