INSIDER

Kiderült: így történhet meg, hogy egészséges fiatalabbak oltást kapnak

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy egészséges, fiatal ismerősüket beoltották, ők idősebben és betegen pedig még nem kerültek sorra. A Ripost utánajárt, hogyan lehetséges ez.
  • Szerző: Ripos

Folyamatosan zajlik az oltás hazánkban, már 1 747 519 fő a beoltottak száma, ebből 524 604 fő már a második oltását is megkapta – írja a koronavírus.gov oldal.

Időközben számtalan panasz látott annak kapcsán napvilágot, hogy míg sok idősebb beteg ember még mindig várja, hogy értesítsék az oltásról, addig akad olyan egészséges, jóval fiatalabb ember, aki megkapta már valamelyik vakcinát.

Utánajártunk hogyan kaphatnak a fiatalabbak oltást

Egyre több ember kapja meg az oltást itthon
Fotó: MTI / Rosta Tibor

A nyomába eredt ennek a történetnek, és megkerestünk két háziorvost is, hogy kiderítsük, hogyan zajlik az oltás, miért fordulhat elő, hogy fiatalabbak is megkapják a vakcinát. Igen, ez csupán „előfordulhat”, mert abban mindketten megerősítettek bennünket, hogy nem ez a jellemző.

Utánajártunk hogyan kaphatnak a fiatalabbak oltást

Fotó: MTI

Dr. Mangó Gabriella, gyöngyösi háziorvos korábban beengedte lapunkat rendelőjébe is, amikor éppen a Sinopharm kínai vakcinával oltott. A doktornő most lapunknak elmondta: bizony nála is volt arra példa, hogy fiatalabb embernek adott be oltást, de erre nyomós oka volt.

Utánajártunk, hogyan kaphatnak a fiatalabbak oltást

Dr. Mangó Gabriella rendelőjében lendületesen halad az oltás, itt éppen a kínai vakcinát adja be az egyik betegének.
Fotó: Ripost

„Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor valaki visszautasítja a számára felajánlott vakcinát, vagy egyszerűen csak nem érjük el telefonon, esetleg nem jelenik meg az oltás időpontjában. Tudni kell, hogy ezek az oltóanyagok kényesek, és mivel egy ampullán belül van több adag, így azt maradéktalanul fel kell használni, hűtőben felbontva csak 4-5 órán át lehet tárolni. Így igen, előfordul, hogy lista alapján tovább telefonálgatunk, és az kapja meg a vakcinát, aki a leghamarabb ide tud érte érni. Egyébként az az én praxisomban egyáltalán nem jellemző, hogy furakodnának az emberek, végtelenül türelmesek, hál istennek.” – magyarázat Dr. Mangó Gabriella, aki azt is hozzátette: a 65 évnél fiatalabbak között is igyekszik a veszélyeztetett réteget oltani, ha így alakul. Egyébként a megkapott oltási lista alapján a háziorvosok minden esetben mérlegelhetik, hogy melyik betegüknek melyik oltást ajánlják, ő is így szokott tenni. A doktornő szerint a legfontosabb most az, hogy lendületesen oltani kell, és az ampullák minden cseppjét fel kell használni.

Dr. Bakos Attila, Székkutas háziorvosa mindezt megerősítette.

„Nálunk hál istennek azért ritka, hogy valaki visszautasítsa bármelyik vakcinát, a tapasztalatom szerint elfogadják a felkínáltakat. Viszont olyan előfordult már, hogy a néni nem jelent meg az oltás napján, mert elfelejtette. És igen, valóban fontos, hogy ezeket az ampullákat felhasználjuk, mert bontottat még vissza küldeni sem lehet. Amennyiben éppen egy 65 éven alatti embernek tudnánk felajánlani, úgy engedélyt kell ehhez kérnünk a megyei védelmi bizottság elnökétől, tehát ez teljesen hivatalosan történik meg. Viszont sokszor nem kerül rá sor, mert mint mondtam, zömében a behívottak kapják meg a vakcinát.” – emelte ki a háziorvos.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?