INSIDER

Így kampányol a megvert futónő - videó

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján számos fórumon és rendezvényen hívták fel a figyelmet a problémára. Makai Viktória, akit megvert és kis híján megerőszakolt a támadója, Pécelen vett részt egy flashmobon és nyilatkozott a Ripostnak.
  • Szerző: Ripost

Nők, férfiak és gyerekek együtt táncoltak Pécel központjában a körforgalomban a Ciklus Egyesület flashmob akcióján vasárnap délelőtt.

Ezzel hívták fel a figyelmet arra, hogy Magyarországon minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaznak, minden héten halálos áldozatot követel a nők elleni erőszak. Az eseményen részt vett Makai Viktória is, az a futónő, akit megtámadott és összevert egy férfi Kőbányán.

- Megrázó volt látni a saját összevert arcomról készült fényképet, amit a táncosok mögött a magasba emeltek, sokáig ugyanis kerültem a tükröket, hogy ne kelljen szembesülnöm a látványommal – mondta a %%-nak a futónő.

A férjemmel sokat beszélünk a történtekről, de pszichológus segítségét is kértem.

Az elkövetővel nem szeretnék találkozni, a rendőrség nem is javasolja. Azt üzenem a bántalmazott nőknek: ne feledjék, hogy szerethetők és értékesek, bárki is mond mást!

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a világnap alkalmából arra emlékeztetett, hogy 2013-ban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve, amely kiemelten védi a nőket. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje a magyar nőket a tömeges bevándorlástól és az azzal együtt járó nők elleni erőszakos bűncselekményektől. Folyamatosan bővítik az erőszak áldozataira fordított keretet és az őket segítő intézményrendszert. Idén 241 új férőhely létesült, több pénzt költenek a krízisközpontokra, titkos menedékházakra, új krízisambulanciák nyíltak. A legfontosabb a megelőzés, erre és szakemberek képzésére, kutatásra több mint 3 milliárd forintot költenek.

 

Szóljon, ha bántják!

Országosan ingyenesen hívható a kríziskezelő és információs telefonszolgálat: 06-80-20-55-20.

 

Budapestre érkezett vidéki körútját követően tegnap az Ökomenikus Segélyszervezet óriás matrjoska babája, hogy felhívja a figyelmet: van segítség azok számára, akiket a családjukban bántalmaznak. Vidéki városok mellett a fővárosban is krízisambulanciákat nyitottak, ahol ingyenes tanácsadó szolgálatok működnek. Itt anonim módon kérhetnek segítséget azok a nők, akik tehetetlenek párjuk agresszivitásával szemben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?