INSIDER

Így javítják meg a szívbillentyűt a budapesti szívkórházban - fotók

Speciális szívmûtétet mutattak be a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, végigkövethettük egy leszakadt szívbillentyû megjavítását ma délelőtt. A módszert évekig tanulják a sebészek, de a beteg sokkal gyorsabban gyógyul, mint ha kicserélnék a leszakadt szívbillentyût.
  • Szerző: Ripost

Ez már a 21. század csúcstechnológiai műtétje! A környező országokat tekintve is egyedül a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben használnak háromdimenziós endoszkópos eljárást szívbillentyű műtéteknél, ide járnak tanulni a környező országok szívsebészei is. A %% részt vehetett egy 77 éves férfi műtétjén, hogy bemutathassuk, hogyan javítják meg a szívbillentyűt.

Ehhez a beavatkozáshoz nem kell felnyitni a mellkast, csupán egy 5-6 centis "lyukat" vágnak a 3D endoszkóp segítségével. A szívet megállítják, ezt követően végzik el a billentyűmegtartó műtétet. Az orvosok erős nagyítóval a szemükön, milliméter pontossággal műtenek, rendelkezésükre áll a tájékozódáshoz a sokszorosan kinagyított és kivetített kép, valamint a szív háromdimenziós képe. Speciális anyagból készült műhúrokat ültetnek be a bal kamra izomzatába, ezekkel rögzítik az elszakadt vagy megnyúlt billentyű vitorlákat. Ezután egy műanyag keretet ültetnek be 12-14 pár öltéssel, ezzel normalizálják a billentyű alakját. A műtőben legalább 4-5 orvos és 3-4 szakasszisztens tüsténkedik, de a légkör nyugodt, mindenki gyakorlott mozdulatokkal teszi a dolgát. Külön szakember ügyel arra, hogy a különböző képalkotási technikákkal megfelelő képet kapjanak az orvosok a szív aktuális állapotáról, helyzetéről. A műtét körülbelül egy órát vesz igénybe.

- Ezzel a módszerrel elkerülhető a műbillentyű beültetése, sokkal kevesebb idegen anyag kerül a szervezetbe, nem változik meg a szív geometriája,  és jóval gyorsabb a gyógyulás - mondta el a %%-nak a műtétet követően a sebészteam vezetője, dr Szolnoky Jenő.

- 77 éves betegünk jó fizikai állapotban van, várhatóan három nap múlva már sétál, négy-öt nap múlva lépcsőzik, és egy hét múlva elhagyhatja a kórházat. Nem kell majd véralvadásgátlót szednie, ugyanúgy élhet, ahogy azelőtt.

Dr. Andréka Péter, az intézmény főigazgatója lapunk kérdésére elmondta: az összes nyitott szívműtét 20-25 százalékát ezzel a technológiával végzik el. Nagyon ritka a szövődmény. Mind hazai, mind külföldi orvosok, szívsebészek érkeznek az intézménybe, hogy elsajátítsák ezt a csúcstechnológiát, mert az a cél, hogy minél több beteg hozzájusson a legmodernebb módszerhez. Magyarországon orvosi konzílium dönt arról, kinek a gyógyítására alkalmas ez a módszer, akinek a számára ez a beavatkozás a megoldás, az hozzájut a műtéthez, a várakozási idő legfeljebb 2-2,5 hónap.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Rögtön puha mézeskalács
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?