Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2019.08.21.

Így járatják le a magyar dinnyét

Elárasztották „kamionos minőségnek” nevezett, másodosztályú görögdinnyével a külföldi piacokat felelőtlen kereskedők, és jórészt ezek kerültek az áron alul értékesítő hazai áruházláncok polcaira is. Ez azért nagy baj, mert tönkreteszik a magyar dinnye jó hírét, és már a jó minőséget sem veszik meg azok, akiknek rossz a tapasztalatuk a magyar terméssel.

Kamionos dinnyézők járják a vidéket, és áron alul felvásárolják a gyümölcsöt, nem nézve a minőséget sem. A dinnyetermelők egy része megijed az áruházláncok alacsony árai miatt, és olcsón odaadja a gyümölcsöt a házaló kereskedőnek, aki aztán nagy árréssel, minőség-ellenőrzés nélkül adja tovább. Így jutnak áron alul dinnyéhez a hazai áruházláncok is, amik azon versenyeznek, ki tudja olcsóbb dinnyével becsalogatni a vevőt. Ezzel azonban tönkreteszik a magyar dinnye jó hírét.

Fotó: MTI

 

Fenyegetik, zsarolják a termelőket

A Ripost több termelővel és zöldségessel beszélt, akik egyáltalán nem tartják jónak ezt a gyakorlatot.

„Miután láttam, hogy mekkora akciót hirdetett a Lidl, féltem, hogy rajtam marad az egész termés, ezért odaadtam 40 forintos kilónkénti áron egy kamionos kereskedőnek” – mondta Zoltán, aki évek óta dinnyét termeszt Békés megyében. – „Kis családi vállalkozás a miénk, annyit nem termelünk, hogy szóba álljon velünk egy multi. Ha a nagybanira viszem, rájön a szállítási költség és az az idő is kiesik, amit ezzel töltök, és ugyanez a helyzet a piacozással is. Helyben pedig nem tudom eladni.”

Szabó Béla káli termelő azt mondja, jó volt az idei termése.

„Ami beérik, leszedjük, és gyorsan túl kell adni rajta, mert a dinnye legfeljebb egy hétig bírja hűtés nélkül” – magyarázta a Ripostnak. – „Nálam is próbálkoztak korábban felvásárlók, azzal érveltek, hogy mivel más is odaadja olcsóbban, ha nem megyek lejjebb az árral, rám fog rohadni az egész. De én úgy vagyok vele, hogy inkább rohadjon rám egy része, akkor sem adom oda áron alul a jó minőséget!”

Fotó: MTI

Szabó Béla is tapasztalta, hogy felvásárlók járják a vidéket, és kamionszám viszik ki Lengyelországba és Szlovákiába a dinnyét, minden minőség-ellenőrzés nélkül.

„Előfordul, hogy visszaküldik a fuvart, nem veszik át. Akkor megpróbálják idehaza elsütni, még így is megéri nekik” – tette hozzá a termelő.

 

Napokon át utaztatják a dinnyét ide-oda

Egy fővárosi zöldséges is azt mondja, a külföldről visszaküldött áru a magyar piacon köt ki, már annál, aki átveszi.

„Nálam is megjelennek időnként kamionos dinnyenepperek. Ha megveszem az egész kamionnyi árut, nagyon olcsó árat mondanak” – számolt be a Ripostnak. – „Egy dinnyét kíváncsiságból felvágtam és láttam, hogy poshadt, ezt bizony nem a héten szedték. Azzal próbáltak meggyőzni, hogy nem mind ilyen, mert több termelőtől vásárolták fel. De nem a termelő a hibás, hanem az olcsón felvásárolt másodosztályú árut visszadobják, ide-oda szállítják, és a végén megpróbálják ránk sózni. Sok kis üzlet meg is veszi és átválogatja, de nekem megvan a tuti beszerzési forrásom, fontosabb, hogy megtartsam a vevőkörömet.”

Fotó: MTI

 

Beékelődtek az áruházláncok és a kistermelők közé

A Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szóvivője, Horváth Vivien a privatbankar.hu oldalnak nyilatkozva beszélt a jelenségről. Elmondta: egyes felvásárlók a nagy haszon reményében alacsony árakkal stresszelik a termelőket, akik belekényszerülnek a versenybe, a felvásárlók pedig a hatalmas árrésből olyan infrastruktúrát építettek fel, hogy annak segítségével beékelődtek az áruházláncok és a kistermelők közé. Ez főként Békésben, de egyre inkább Szabolcsban is jellemző. A 150-300 forintos kilónkénti árból a termelő mindössze 30-40 forintot lát. Ott, ahol a termelők összefognak és jobban megszervezik a piacot, magasabb felvásárlási árat tudnak elérni.

„A tisztességtelen hazai felvásárlói, kereskedelmi gyakorlat eredménye lett, hogy a nem megfelelő minőségben, termelői szlengben csak „kamionos minőségnek” emlegetett dinnyékkel árasztották el az export piacainkat. Nem meglepő, hogy a kapuk bezárultak előttük” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a külföldi piacokon át nem vett termés sajnos a hazai polcokra kerül.

Fotó: MTI

 

Meddig tart a szezon?

A néphagyomány szerint addig jó a dinnye, amíg „Lőrinc bele nem pisil”. Vagyis Lőrinc napja után a dinnye vizessé, kásássá válik, túlérett lesz. Na de melyik Lőrinc nap az igazi? Mert a naptárban van egy augusztus 10-én, de szeptember 5-én is. Bár az előbbi Szent Lőrinc napja, a termelők szerint ez utóbbi dátum a helyes, legalábbis ők úgy számolnak, hogy van még három hetünk a dinnyeszezonból. Igaz, a nagy meleg nem tesz jót, de még mindig előnyösebb, mint a sok eső. A dinnyének az kedvez, ha száraz, 25 fok körüli, kiegyensúlyozott időjárás van.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Putyin a harmadik világháborúról beszélt

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

borsonline.hu

Teljesen kiborult a lottónyertes: „Soha többé nem játszom ezt a játékot”

mandiner.hu

Odaszúrt Liuéknak és Kínának a magyar gyorskorcsolyázók csapatmenedzsere

metropol.hu

Házasság első látásra: Nelli újra férjet keres

magyarnemzet.hu

Kiderültek a részletek Magyar Péter és Varga Judit veszekedéséről, ez van a rendőri jelentésben

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Több milliót nyert a lottón egy férfi: ki nem találnád, mit kezdett vele

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Minden magyar a szívéhez kapott, Szoboszlai őrjöngve esett össze fájdalmában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

7 érdekes tény Szentkirályi Alexandráról, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltjéről

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú