INSIDER

Így emelik ki a Dunából a Hableányt

A vártnál jobban apad a Duna és készen vannak a búvárok az előkészületekkel, így hamarosan kiemelhetik dunai hullámsírjából a Hableányt. A tat alatt áthúzott heveder elmozdult, ez okozott egy kis izgalmat, de sikerült megigazítani. Az emelés nemsokára megkezdődhet, mutatjuk, hogyan!
  • Szerző: Ripost

Mindent többször ellenőriznek, mielőtt megkezdik a veszélyes műveletet. Ahogy Jasenszky Nándor, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője bejelentette: minden készen áll a Hableány kiemelésére, az időpont már csak attól függ, mikorra tudnak beállni az emelést segítő hajók, minden rendben megy-e. Lehet, hogy már holnap reggel a felszínre bukkan a tragikus sorsú sétahajó.

Egy hevedert a hajó elején vezettek át. Két heveder került a gépház alá, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik. Egy hevedert a tat alatt vezettek át, ez mozdult el, de sikerült a helyére igazítani. Egy-egy heveder hat, egyenként 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze. Az elején és a végén úgynevezett vezetőköteleket csatoltak hozzá, ezek együttes hossza eléri a 100 métert.

A tervek szerint valahogy így áll majd az úszódaru és a biztosítóhajók. A daru megemeli a roncsot, ami a hordalékkal és a vízzel együtt körülbelül 60 tonna. Amikor kiemelkednek a hajó ablakai, elkezdik kiszivattyúzni a hajótestből a vizet, majd a daru átemeli az uszályra a roncsot.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Íme a trükk: így nem reped ki a bejgli!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?