Létrehozva: 2018.11.02.

Így élték túl a magyar turisták a velencei árvizet - videó

Alig 15 centiméteren múlt, hogy nem dõlt meg a velencei árvíz rekordja a napokban. Az áradás idején kint tartózkodó magyar baráti társaság egyik tagja, Milkovits István a Ripostnak azt mondta, ha tovább emelkedett volna a víz, az könnyen elsodorhatta volna az embereket, így viszont jó élmény lett az út.

Új értelmet nyert a Velence, a vizek városa meghatározás a héten. „A hatalmas olaszországi esőzések miatt a hegyekből hatalmas víztömegek zúdultak le Velence felé, melyek továbbfolyását a tenger felől érkező erős szél, a Sirokkó tartotta a cölöpökön álló városban” – meséli a %Ripost%-nak Milkovits István (a képen bal oldalon, fekete kabátban), aki még vasárnap, baráti társasággal érkezett a festői észak-olasz településre.

Meglovagolták az árusok a helyzetet

Az érkezés utáni reggelen minden ideálisnak tűnt a város felfedezéséhez. Egy darabig. „Éppen a második hídon keltünk át, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy az út bokáig érő vízbe vezet. Ráadásul leleményes árusok is megjelentek, akik 10 euróért kínálták a lábbelire húzható nejloncsizmákat. Beruháztunk, mert szerettük volna megnézni a nevezetességeket. Mint kiderült, jól tettük, mert később kétszer annyiért adták és mind elkelt. Láttunk turistákat, akik végül mezítláb gázoltak a vízben, mások szemeteszsákot próbáltak a lábukra gumizni” – mondja István, aki szerint nehéz volt eldönteni, hogy az utcákon hömpölygő víz vagy a helyiek nyugalma volt meglepőbb.

Gyorsan emelkedett a vízszint

Az olaszok a szélsőséges helyzetben is megőrizték a ráérős nyugalmukat. Mit nekik egy kis víz!

„Szó szerint zajlott az élet. A pizzériában gumicsizmában hozták ki az ennivalót, a teraszokon a helyzet ellenére is vidáman kávéztak, iszogattak az emberek.

Mintha mi sem történt volna! Ez pedig megnyugtatóan hatott. Igaz, a kikötőnél mellényes segítők támogatták a turistákat a hajók körül, s alig másfél óra alatt jelentősen megemelkedett a vízszint, így jobbnak láttuk a szálláshely felé venni az irányt.

 

 

 

Alig fél kilométerre voltunk a céltól, amikor bizony már combig értek a hullámok. Ez már egy kissé ijesztő volt, hiszen, ha tovább emelkedik a víz, akkor képes elsodorni az embert.

 

 

A boltok fele bezárt, sokan ijedten próbálták menekíteni az árujukat, a többiek viszont tovább üzemeltek. Az utóbbiak látványa némi megnyugvást hozott, s szerintem nekik köszönhető, hogy nem lett úrrá a pánik a turistákon. Megnéztük, alig 15 centiméterre voltunk az 1966-os velencei árvíz rekordjától. Szerencsére épségben megérkezünk a szálláshelyre, miközben láttuk, ahogy a kisgyerekes szülők a nyakukba kapják a csemetéjüket, mások pedig magasba emelve igyekeztek óvni a bőröndjeiket a víztől” – magyarázza István. A vízszint egyébként óránként többször is változott, s amikor újra csak bokáig ért, a megszárítkozott csapat ismét a nyakába vette a várost.

 

 

Átrendezte a települést az ár

Mint István mondja, estefelé, a dagállyal együtt újra emelkedett a vízszint, úszó cölöpöt és székeket egyaránt lehetett látni, a helyzet ellenére szép számmal sétáltak az utcákon.

„Néhány bolt ugyan bezárt, a legtöbb helyről szivattyúval vagy vödörrel távolították el a vizet, s azok továbbra is üzemeltek. Az egészben talán az volt a legérdekesebb, hogy ahogy jött, úgy el is múlt az egész. Az indulásunk reggelén már csak nyomok emlékeztettek arra, hogy előző nap ugyanazokon a helyeken és utcákon térdig gázoltunk a vízben. Lehet, idősként vagy kisgyerekkel utazva másképp éltem volna meg ezt az egészet, s akár sokkal rosszabbra is fordulhatott volna a helyzet, de így egy rendkívüli és egyben pozitív élménnyé vált ez az út” – összegez.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Így omlik össze a hatalmas híd, miután nekimegy egy nagy hajó + videó

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán