Létrehozva: 2019.06.14.

Így élte túl a magyar nő a mindent elsöprő árvizet

Néhány perc alatt minden házat elárasztott az özönvíz az egyik legõsibb magyar faluban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dédestapolcsányban. A településen élõk többsége milliós károkat szenvedett, miközben egy nõt ki is kellett menteni, akinek az ár lakhatatlanná tette a házát.

Tehetetlenül nézték, ahogy mindent elönt a víz – az egyik legősibb magyar falu esett áldozatul a hatalmas esőzéseknek még május 29-én és 30-án. Dédestapolcsány lakóházait elöntötte a falu mellett csörgedező Bán patak, ami elől nem volt menekvés. Lapunknak Molnár Marianna mesélte el a történetét, ő volt az egyetlen, akit ki kellett lakoltatni az árvíz miatt.


„Aznap épp az egyik barátnőmhöz mentem. Előtte még felraktam főni a gázra a húslevest, hogy mire megjövök, elkészüljön. Megenni már nem tudtam…”

– kezdte lapunknak Molnár Marianna. Majd folytatta a történetet:

„Amikor indultam volna haza, látom, hogy borzasztóan esik, de nem maradhattam, haza kellett mennem, mert a gázon volt a leves! Még be tudtam menni a házba, de ki már nem. Szóltam a fiamnak telefonon, hogy hozzon homokzsákot, mert ha tovább emelkedik a vízszint, elönti a házat. Kikapcsoltam a gáztűzhelyet és áramtalanítottam, hogy ne legyen baj, de tíz perc alatt annyira feljött a víz a házig, hogy nem tudtam kimenni” – idézi fel az ijesztő helyzetet Marianna.

„Kiléptem a teraszra, betoltam az ajtót, hogy legalább oda ne folyjon be az ár. Kezdtem komolyan pánikba esni, mivel nagyon gyorsan emelkedett a vízszint. Csak az nyugtatott, hogy a fiam úton van, tudtam, hogy jönni fog értem. Néhány perc múlva viszont már a teraszt is ellepte a víz, így az ott lévő székre álltam fel. Borzasztó volt nézni, ahogyan betört az ár a házba, ami még az édesanyámé volt. Elöntötte a szobákat és minden értékünket. Az udvaron is vitt mindent, amit ért, ledöntötte a kerítéseket… Döbbenten néztem körül. Egyszer csak feltűnt a fiam az út túloldalán, jöttek vele a barátai is segíteni. Megpróbáltam lemászni és átkelni a vízen, de a fiam rám kiáltott: másszak vissza, különben elvisz a víz! Hívták a katasztrófavédelmet, a szakemberek néhány perc alatt kiértek. Kikötöttek egy oszlophoz egy vastag kötelet, amit meg kellett fognom és azt megragadva húztak ki. Amikor megpróbáltam a vízben felállni, már a hónaljamig ért, így bele sem merek gondolni, hogy egy gyermekkel mi történt volna… 

Marianna a falu közepén lakott, talán a település legrégebbi házában. „Két oldalról öntötte el a házát a víz, ami – mivel beázott – teljesen lakhatatlanná vált. Még a szekrény aljában is minden vizes és saras” – mondta az asszony. „Valószínűleg össze fog dőlni az épület. Szerettük volna felújítani, de nem merek visszamenni oda. Jelenleg a munkaadóm biztosít átmeneti szállást, vagy barátoknál, illetve a fiamnál tudok aludni, de ez hosszú távon nem működik. Egyelőre kilátástalan a helyzetem” – sírja el magát Marianna.

 

Megy a harc a biztosítóval


Tehetetlenül néztem a teraszról, ahogy a víz elvitte a kutyaházat és a fűnyírót…

– kezdte Pál Miklós.

„A pincét, a kisházat, de még az autómat is elárasztotta a víz. Milliós a károm. Felhívtam a biztosítót, ahol rögtön egyezkedni kezdtek. Hiába fizetem évek óta a biztosítási díjat, most kitalálták, hogy: „a pince nem a ház része, semmi közük hozzá!” Így még nem is biztos, hogy segítenek rajtunk…”
Győrffy Lajosné Klári is nehéz helyzetbe került.

„Éppen tévéztem, amikor lecsapott az ár”

– kezdte Klári néni.

„Kinéztem az ablakon és azt láttam, hogy a víz elöntötte az egész kertemet, a hömpölygő ár pedig többek közt egy szekrényt sodort...”
 

Gyűjtést szerveznek az önkormányzatban
„Minden segítségre szükségünk van!” – kezdte lapunknak Lukács László polgármester.

„Rengeteg udvart, pincét öntött el a víz, kerítéseket döntött ki, bútorokat, háztartási gépeket tett tönkre az ár. A templomba is befolyt a víz. Még nem tudni pontosan, mekkora is a kár. Az biztos, hogy szükségünk lenne, hűtőszekrényekre, tűzhelyekre, ágyakra, mert az árvízben sok háztartásban tönkrementek.”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Hilda az ágyába csalta Lacit, a kamerák mindent vettek

ripost.hu

Emlékszel még Lolára? Így néz ki manapság az egykori tinisztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk

INSIDER

Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

INSIDER

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában