INSIDER

Így dönti le a tuskókat a dögös Réka

A 18 éves Réka minden vágya, hogy favágó lehessen. Hatévesen már játék fűrészgépet kapott az édesapjától.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Szinte elképesztő, de a 18 éves győrsági Nagy Rékának minden vágya, hogy favágó lehessen.

Fotó: Bors

„Már gyerekként is fiúsan gondolkodtam. Amikor hatéves koromban édesapámmal elmentem egy favágóversenyre, álmélkodva néztem a felnőtt férfiakat, hogy mennyire menő, amit csinálnak – emlékezett Réka. – Édesapám alpintechnikás favágással foglalkozik, és amikor elvisz magával munkákra, besegíthetek neki. Persze mindig ott van mellettem, és figyel” – mondta a Borsnak a lány.

Az ismerősök furcsán néznek rá, hogy jellemzően nem egy nőies szakmát választ, de ez nem zavarja. A terv az erdészeti és a fakitermelői vizsga, és mellé az alpintechnikai is, mert csak ezután lehet a fára kötéllel felkapaszkodni, és úgy dolgozni.

„A favágóversenyek gyerekként nagyon tetszettek, de mára számomra a fával foglalkozás nem a kivágásukat jelenti, hanem a gondoskodást, hogy tovább éljenek. Ez jelentheti a korhadt ágak eltávolítását, vagy azokat, amik balesetveszélyessé váltak. A kedvencem a fenyő és a nyárfa. Az előbbire csak akkor másznak, ha nagyon muszáj, mert gyantás, de az utóbbira gyakran” – magyarázta a lány.

Nagy Attila lánya Nagy Réka apja nyomdokaiba lép és favágó hivatást szeretné kitanulni.
Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Azon a gyerekkori favágóversenyen nagyon sok gépet is kiállítottak, és ragaszkodott hozzá, hogy legalább egy játék motoros fűrészt hazavihessen. Egy jó benzines motoros láncfűrész ára akár 200 ezer forintba is kerülhet. A saját szerszám most még csak tervben létezik, de előbb vagy utóbb a vizsgák után az is meglesz

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?