INSIDER

Így búcsúzott Orbán Viktor az elhunyt alkotmánybírótól

Elhunyt Balsai István alkotmánybíró, volt igazságügyi miniszter vasárnap. 73 éves volt, gyógyíthatatlan betegség vitte el. Orbán Viktor is elbúcsúzott tőle.
  • Szerző: Ripost

Balsai István 1947-ben született Miskolcon. 1972-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Állam- és Jogtudományi Karán summa cum laude minősítéssel avatták doktorrá. 1972-től ügyvédjelölt, 1974 és 1990 között ügyvéd, 1995 és 2007 között magánügyvéd volt. 1989-ben az MDF tagjaként részt vett a háromoldalú politikai tárgyalásokon, majd az MDF jogi szakértőinek egyike, választási felelős volt. 1990 és 1994 között Antall József, majd Boross Péter kormányának igazságügyi minisztere.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2012. január 23.
Balsai István alkotmánybíró.
MTI fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI

1990-től országgyűlési képviselő: előbb az MDF-frakcióban, majd 2004-től független, 2005-től pedig a Fidesz-KDNP-frakcióban. Az egyes parlamenti ciklusokban több parlamenti bizottság tagja, illetve vezetője volt. Balsai István alkotmánybíró 2020. február 12-én a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vette át Áder János köztársasági elnöktől.
„Az Alkotmánybíróság jelenlegi és volt tagjai, munkatársai Balsai István személyében gyászolják az ügyvédi hivatás jó ismerőjét, a volt országgyűlési képviselőt, az első szabadon választott kormány igazságügy-miniszterét és az Alkotmánybíróság tagját” – olvasható az Ab honlapján.
Az Alkotmánybíróság Balsai Istvánt saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. Az alaptörvény szerint az Ab létszáma 15, a testületnek Balsai István halála miatt jelenleg 14 tagja van

Balsai haláláról Orbán Viktor is megemlékezik Facebook-oldalán.

„Egy magyar demokrata távozott. Isten nyugosztalja Balsai Istvánt. Köszönjük a szolgálatot” – fogalmazott.

És ezeket olvastad már?