INSIDER

Igazi ínyencség, bogárból készül a hamburger

Kiszivárgott hírek szerint az IKEA-nak is dolgozó fejlesztő laboratóriumban már dolgoznak olyan rovart tartalmazó burgerhús előállításán, amik a bútoráruházban is kaphatók lesznek. Svájcban már van a boltokban bogárburger, onnan jöhet Magyarországra.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mogyoróolajon pirított szöcske vagy óriáshangya püspökfalatja. Jól hangzik? Gusztus kérdése. Mindenesetre Amerikában és például Thaiföldön igen népszerű csemegék a különféle rovarok és bogarak. Európában eddig nem volt erre példa, de 2017 májusában módosították a svájci élelmiszertörvényt, így az lett az első európai ország, amelyik engedélyezi a rovarok árusítását emberi élelemként.

A BBC híradása szerint tudósok egy része úgy véli, hogy a különféle lárvák és bogarak jelenthetik a megoldást az élelmiszerválságra. Svájcon kívül a nyugat-németországi Aachen városában kaphatók például rovarhamburgerek, melyekhez az alapanyagot Hollandiából szállítják. Ránézésre nem látszik rajta, miből készült, mert a rovarból kinyerik a fehérjét, és abból készítik a húspogácsát.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megtalálható információk szerint néhány uniós állam, egyebek mellett Belgium, Hollandia, Dánia, Finnország nemzeti hatáskörben engedélyezte a saját területén egyes rovarból készült élelmiszerek forgalmazását, ám ezt nem előzte meg olyan uniós szintű eljárás, amelynek során bizonyították volna, hogy azok nem veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. Egy új, az év elején megjelent uniós rendelet előírásai szerint azonban a további jogszerű forgalmazáshoz ezeket is engedélyeztetni kell.

A Nébih tájékoztatása szerint Magyarországon rovarból készült élelmiszerek nincsenek jogszerűen forgalomban. Ha valaki Magyarországon szeretne rovarból készült élelmiszert árusítani, azt új élelmiszerként engedélyeztetnie kell. Írásban megkérdeztük a hazai IKEA-t, hogy tervezik a rovarhamburger itthoni bevezetését, ám lapzártáig nem kaptunk választ.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?