Létrehozva: 2016.12.17.

Időzített bombákon ülünk: íme a legveszélyesebb helyek

Rengeteg mérgezõ, rákkeltõ anyagokkal teli terület maradt ránk a rendszerváltás elõttrõl: ez a szocializmus, a régi, tönkrement nagy gyárak hagyatéka. Mérgezõ vegyi anyagokkal teli hordók, olajjal vagy vegyszerekkel átitatott talaj, szennyezett víz...

Szerző Ripost

Az elmúlt három évtizedben is történtek súlyos vegyi szennyezések. Elég csak a tíz halálos áldozatot követelő kolontári vörösiszap-katasztrófára, vagy a budapesti Illatos úti hordók körüli botrányra gondolni – bár ez utóbbi megoldódni látszik, zajlik a terület megtisztítása.

A kérdés az: vajon hány helyen ülnek ma is időzített bombákon az emberek?

A Greenpeace környezetvédő szervezet összeszedte a legveszélyesebb helyszínek listáját: azokat a helyeket az országban, amelyeket a legsürgősebben kármentesíteni kellene, mert óriási veszélyt jelentenek. A %RIPOST% most bemutat a listáról néhány helyszínt!

 

  • Felsőtárkány, Berva-völgy
  • A Heves megyei községben a volt finomszerelvénygyártó telephelyén kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint különböző nehézfémek és egyéb szennyező anyagok vannak a talajban és a talajvízben.

     

  • Almásfüzitő, vörösiszap-tározók
  • A Duna partján lévő tározó a hírhedt kolontári után az ország második legnagyobb vörösiszap-tározója. A tározók egyes szakértők szerint szivárognak, így szennyezik a környezetet. 2013-as mérések szerint toxikus fluorid, arzén és molibdén, valamint szulfát és nátrium is a határérték feletti szinten található a talajvízben, amely bekerül a Dunába is.

  • Sajóbábony, a volt Észak-magyarországi Vegyi művek telephelye
  • A Bábony-patak szennyezettségére 2002-ben a Greenpeace hívta fel a figyelmet. A volt ÉMV területén jelenleg is vegyszereket gyártanak, amelyek közül több is veszélyes lehet az egészségre.

     

  • Törökbálinti mechanikai művek
  • A volt mechanikai művek környékén nehézfémek, régi oldószerek mérgezik a talajt és a talajvizet. Az ipari park több körzete is szennyezett. A területen rengeteg ipari és kommunális szennyvizet tároltak, és számos helyen találhatók illegális hulladékelhelyezés nyomai.

     

  • Soroksár – Lakóépületek alatti szennyezés
  • Budapest XXIII., Grassalkovich út 3. és Ékes utca 11. szám alatt a rákkeltő dioxinok aránya eléri a határérték több százszorosát a kiürített lakóházak alatt, egy családi házas övezetben. A terület főleg a nem megfelelő vegyszer- és hulladéktárolás miatt szennyeződött. Évtizedekkel ezelőtt egy kisiparos a kertbe ásott gödrökbe öntötte a feleslegessé váló vegyszereket. Halála után nem szállították el az összes vegyi anyagot, amik egy robbanás miatt a felszínre kerültek.

     

  • Gyömrő, PEVDI
  • A régi Pest Megyei Vegyi- és Divatcikk-ipari Vállalat telephelyén és környékén elhagyatott, veszélyes hulladékok okozhatnak szennyezést a talajvízben. A gyömrői vegyi üzem egykori dolgozói elásott hulladékról is beszélnek. A szennyező anyagok már a szomszédos lakókertek kútjaiban is megjelentek.

  • Budapest, Naplás bányák
  • Már a 70-es évektől szennyeződést okozott, hogy a bányagödröket hulladékkal töltötték fel. Több millió köbméter hulladékot raktak le úgy, hogy az közvetlenül érintkezett a talajjal. A hulladékban az emberi egészségre veszélyes vegyi anyagok vannak, például belélegezve rákkeltő, azbeszttartalmú szigetelőanyagok, valamint a kemoterápia során használt gyógyszermaradványok. A szennyezett talajvíz a környék vízbázisait, a fúrt kutak vizét veszélyezteti.

  • Budapest, Cséry telep
  • A telepre évtizedeken át érkezett a főváros szemete, kommunális és közterületi hulladéka. 2007-ig legálisan lehetett elhelyezni olajiszapot is a területen. Egy 2008-as szakértői jelentés szerint ez az iszap körülbelül 1500 tonna ólmot, 3000 tonna cinket, 20 tonna rákkeltő kadmiumot, valamint 22 tonna mérgező higanyt tartalmaz. Egy belső felmérés szerint 2011-2013 között több ezer tonnát ástak el vagy öntöttek közvetlenül a talajba ásott gödrökbe a területen.

     

  • Budapesti Vegyi Művek, Illatos úti telephely
  • A korábbi termelés és tárolás miatt jelentős talajvíz- és talajszennyezés van a területen, már az 50-es évek óta. A talajban kimutathatók régen betiltott, klórozott rovarirtó szerek. A rovarméreg-koncentráció a 2015-ös mérés szerint a határérték 520-szorosa volt. A vizsgálatok szerint a szennyezettség akár 50-60 méter mélyre is lejuthatott a talajvízben. A terület megtisztítása jelenleg is zajlik, egy-másfél évig tart a gépek és egyes csarnokok bontása. Volt olyan hét, amikor 17,6 tonnányi, tisztításból származó veszélyes hulladékot vittek el az ipari területről.

     

  • Volt Óbudai Gázgyár
  • A gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt közel 200 ezer tonna cianiddal és egyéb, fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszát helyeztek el a területen. A vegyületek a mai napig szennyezik a talajt és a talajvizet, amik közül több erősen mérgező és rákkeltő. A főváros tavaly döntött arról, hogy két éven belül kármentesítik a területet. A szennyezés méretét mutatja, hogy a tervekben 669 753 tonna talaj eltávolítása szerepel.

     

    Fizessen a szennyező! Sok, régóta húzódó ügyben lehet előrelépés, mivel a kormány ősszel bejelentette, majd’ 26 milliárd forintot szán arra, hogy megszüntesse a szennyezéseket. A Greenpeace szerint fontos lenne, hogy a jogszabályokon is változtassanak: érvényesíteni kellene azt az elvet, hogy a szennyező fizessen! Vagyis ha egy cég kárt okoz, annak megszüntetését is ki kellene fizetnie.

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

    origo.hu

    Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

    borsonline.hu

    Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

    ripost.hu

    Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

    vg.hu

    Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

    origo.hu

    Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

    travelo.hu

    Ezeket a magyarországi kegyhelyeket látnod kell

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    „Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

    INSIDER

    Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

    INSIDER

    84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

    INSIDER

    "Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

    INSIDER

    Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább