INSIDER

Időutazásra készülnek a budapesti állatkertben

Javában zajlik a Városliget felújítása és átépítése, sok minden elkészült már. Megkezdték a biodóm burkolását, restaurálták az Olof Palme Házat. Egyelőre sok a fallal körülvett munkaterület és sávlezárás is, de látványos a haladás.
  • Szerző: Ripost

Az utcáról is látni, hogy jól haladnak a munkálatok az állatkerti biodómnál, a négy kupolából kettő elkészült.

A szerkezet maga 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, ezek összesen 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Ezekbe az egyenként 18-20 négyzetméteres mezőkbe háromrétegű speciális fóliapárnák kerülnek, ezek belsejébe pedig egy külön légkezelő rendszer fúj majd megfelelő nyomású levegőt. Ezen az energiahatékony burkolaton keresztül kapja majd a fényt az épület.

A pannon ősvadon egy fedett tér lesz, ahol a tízmillió évvel ezelőtti világot láthatjuk, amikor Budapest vidéke tengerpart volt, a budai hegyek, illetve a Börzsöny pedig szigetként emelkedett ki. Az épületben több tengeri és édesvízi akvárium épül. gőzerővel halad a majdani Pannon-tenger akvárium kialakítása is. Ebben számos medence lesz, az óriás cápamedence nagyobb lesz, mint az ország jelenlegi két legnagyobb tengervizes medencéje.


Rövidesen befejeződik az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója. Már eltávolították azokat a részeket, amiket utólagosan toldottak korábban az épülethez, helyreállították az eredeti épületszerkezetet. Kész a hatalmas üvegfelületekkel borított új tetőzet és az épület homlokzatát díszítő különleges Zsolnay-kerámiák. A 130 éve épült különleges ház a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg a kapuit ősszel. Később állandó, interaktív tárlattal idézi meg Magyarország újkori történetét, betekintést nyújtva a századfordulós főváros életébe.
 Ami már elkészült. A parkfejlesztés első üteme lezárult: megújult  a Vakok kertje, kész van a korszerű, a környékbeli iskolák igényei szerint megépített sportközpont. Átadták a kutyás élményparkot, amit közel ezer kutya és gazdája keres fel naponta. A Szépművészeti Múzeum akadálymentes lett, 70 év után újra látogatható a Román csarnok.  Az állatkert a HolnemVolt Várral bővült, az intézménnyel szemben új pavilonok épültek.


Amit még építenek.Az 56-osok terén épül az új Néprajzi Múzeum. Európa legkorszerűbb etnográfiai múzeumának a teteje is különleges lesz, közösségi térként használhatjuk majd. Épül a Dózsa György úti mélygarázs. Hamarosan elkezdődik a Magyar Zene Házának építése és az Új Nemzeti Galéria kivitelezése. Készül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, amire nagy szükségük van a múzeumoknak.  A megújuló ligetben hét új játszótér lesz.  Európa egyik legkomplexebb játszótere is itt készül, központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amit Szinyei Merse Pál festménye ihletett.


 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?