INSIDER

Tombol a nyár! Kegyetlen hőséget hoz a keddi időjárás

Az időjárás nem sok enyhülést ígér a hétre. Marad a meleg, keddtől ráadásul a reggeli órák sem hoznak már felfrissülést.
címkék:
 • Szerző: RIpost

Továbbra is tombol a nyár, nem hoz enyhülést a keddi időjárás sem! Hasonló forróságban lesz részünk, mint az elmúlt napokban, a reggeli órák sem igazán hoznak már felfrissülést - írja az Időkép.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Továbbra is tombol a nyár! Fotó: 123rf

Hajnalban keleten még egy-egy zápor, zivatar kivonulóban lesz az országból, napközben viszont már mindenütt napos időre van kilátás. Záporok, egy-egy zivatar főként északkeleten alakulhat ki. Helyenként élénk lehet a déli-délnyugati szél. Hajnalban 17-23, napközben 33-38 fokot mérhetünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint még napokig számíthatunk tikkasztó hőségre az egész ország területén, a gomolyfelhőkből egy-egy helyen kialakuló zivatarokkal, viharos széllel. Kedd éjfélig figyelmeztető előrejelzés van érvényben az ország egész területére. De meddig tart a hőség, mire figyeljünk, és hogyan védekezzünk? Elmondjuk.

Labilis légállapotról számol be az OMSZ, zivatar kevés helyen várható hétfőn a hatalmas hőségben, de kedden délután, este csak is egy-egy zivatar kialakulására van némi esély. Az elmúlt napokban a nappali hőmérséklet országszerte meghaladta a 30 fokot, de csütörtökön még ennél is melegebb, akár 40 fok is lehet.

A rekkenő hőség mellett nem szabad elfelejteni, hogy az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős, már 15-20 perc napon tartózkodás is meglátszódhat, ezért nagyon fontos a napsugárzás okozta leégés elleni védekezés. Napközben 11 és 15 óra között a napozás nem ajánlatos.

A következő napok időjárása a hőségről fog szólni, aki teheti menjen strandra- írja az OMSZ a Facebookon.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Origónak azt mondta, hogy minden időjárásnak megvan a kockázata, nyilván ez a rettentő meleg az időseket és a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőket jobban megviseli. A szóvivő a fizikai kíméletet javasolja, azt, hogy lehetőleg ne a legmelegebb órákban intézzük a halasztható dolgainkat, mint pl. a vásárlás vagy hivatali ügyintézés.

Természetesen kiemelte a fokozott folyadékbevitelt is, vigyünk magunkkal akár egy kis üvegben is, hogy útközben tudjuk pótolni az elvesztett folyadékot. Emellett fejünket is védjük, főleg a napszúrástól, amely ájuláshoz is vezethet. Az autóvezetők számára pedig a koncentrációban jelentkezhet probléma a tartós hőség miatt.

Győrfi Pál szerint eddig nem emelkedett az esetszámuk a nagy meleg miatt, bár a mai adatokat még nem látják, a tapasztalat viszont az, hogy akár 20 százalékkal is több beteget kell majd ellássanak a hosszútávú hőség következtében.

Az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2021. június 19-én 00.00 órától 2021. június 22-én 24.00 óráig kihirdette a Hőségriasztás II. fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásait figyelembe véve, az országos tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2021. június 19-én (szombat) 00.00 órától 2021. június 22-én (kedden) 24.00 óráig kihirdette a Hőségriasztás II. fokozatát.

A hosszantartó hőség és szélsőséges időjárás a megszokottnál nagyobb terhelést jelent a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekben, nukleáris, radiológiai létesítményekben alkalmazott technológiákra és technológiai elemekre, valamint az üzemi technológiát kiszolgáló közműhálózatra, személyzetre. Hasonlóan számolni kell a veszélyes áruk szállítása során a szállítóeszközök, járművek, valamint a járműszemélyzet vonatkozásában jelentkező negatív hatásokkal, valamint a vasúti szállítás esetében a pályaműködtetés esetleges zavaraival, a vízi szállítás esetén pedig a túl alacsony vízállással, illetve a lakosság energia és vízellátást biztosító üzemeltetőknél esetlegesen fellépő problémákkal.

Erre tekintettel kérem, a veszélyes üzemek és a létfontosságú rendszerelemek üzemeltetőit, hogy a fenn említett körülmények között is:

 • fokozott figyelmet fordítsanak a veszélyes technológiák biztonságos üzemeltetésére;
 • intézkedjenek a biztonságos üzemvitel és a veszélyes technológiák folyamatos felügyeletének biztosításáról;
 • biztosítsák a technológiák közművekkel való ellátásának folyamatosságát;
 • gondoskodjanak tartalék források előkészítéséről, rendelkezésre állásáról;
 • készüljenek fel a közművek ellátásának esetleges kieséséből eredő üzemleállásokra;
 • ellenőrizzék a veszélyes technológiák biztonságos leállítása feltételeinek meglétét;
 • gondoskodjanak az üzemi és karbantartó erők és eszközök folyamatos rendelkezésre állásáról, szükség szerinti megerősítéséről, tartalék és váltó személyzet biztosításáról.

Továbbá az időszakos nagyleállások, karbantartások tervezése és kivitelezése területén az üzemeltetők:

 • fokozott odafigyeléssel végezzék az éves nagy leállítások során a teljes technológiai karbantartásokat;
 • megfelelő figyelmet fordítsanak a külső karbantartó személyzet kiválasztására, felkészítésére, ellenőrzésére, a munkaterületek átadására-átvételére;
 • fokozottan tartsák be a veszélyes technológiák leállítására, illetve újraindítására vonatkozó technológiai utasításokat;
 • kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem, valamint a megyei védelmi bizottságok közleményeit, biztosítsák az üzemi kapcsolattartók folyamatos elérhetőségét.

A veszélyes áru szállítások kapcsán a hőség lehetőségére tekintettel:

 • A veszélyes áruk szállításában érintettek intézkedjenek a szállítójárműveik nyári időjárásra való felkészítésére, a szállításra vonatkozó szabályok fokozott betartására;
 • a gazdasági szervezetek legyenek különös tekintettel- a szivárgások megelőzése érdekében- a töltési fok betartására, ennek során a hőtágulás miatt a tartályokban/tartányokban szükséges terek üresen hagyására;
 • A hőség időszakában lehetőleg ütemezzék át, esetleg korlátozzák a veszélyes áruk szállítását, különös tekintettel a hőmérséklet érzékeny anyagokat illetően;
 • Lehetőség szerint készüljön fel az esetleges műszaki meghibásodások elhárítására (javasolt például: tartalék alkatrészek beszerzése, mentesítő- vagy szervizjármű lebiztosítása, stb.);
 • a szállítmányozó vállalkozások a járműszemélyzet részére biztosítsanak védőitalt (hideg ásványvíz), valamint a szállítójárművek személyzete legyen figyelemmel a kötelező pihenőidő következetes betartására, esetleg a vállalkozások biztosítsanak váltó gépjárművezetőt egy-egy nagyobb távolságra történő szállítás során, stb.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?