INSIDER

Hullámvasútra ült az időjárás, hova tűnik a kánikula?

A hónap végéig már biztosan nem tér vissza a kánikula, sőt a következő napokra erős lehűlést tartogat az időjárás.
  • Szerző: RIPOST

Minden jel szerint jól sikerült a kollektív imádság, amivel a mögöttünk álló kánikulát próbáltuk enyhíteni. Sőt, talán kicsit túl is lőttünk a célon, hiszen többet is kaptunk az enyhülést hozó záporokból, mint amennyi elég lett volna. És a„bulinak” még nincs vége...

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fel lehet készülni a aquaplaningre

Fel lehet készülni a aquaplaningre
Fotó: Pixabay

Vasárnap erőteljes lesz a gomolyfelhőképződés, és a Dunántúlon, valamint a középső tájakon már a hajnali órákban kialakulhatnak záporok, zivatarok. Délután és este már szinte minden tájegységünkön számíthatunk záporokra, zivatarokra, köztük heves zivatarokra is. A szél csak zivatarok környékén lehet erős, viharos. Hajnalban 15-22, délután 26-32 fokot mérhetünk, de a zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Hétfőn a napsütést még több tájegységünkön zavarhatják meg szórványos záporok, zivatarok. Az északkeleti, keleti szél mérsékelt, néhol élénk lesz, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések lehetnek. Hajnalban 15-21 fok várható. Napközben 27-33 fokot mérhetünk.

Fotó: Ripost

Kedden napos, gomolyfelhős időre készülhetünk. Zápor, zivatar csak néhol északon, északkeleten fordulhat elő. Mérsékelt, helyenként élénk délkeleti szél fog fújni. A minimumok 16-21 fok között alakulnak. Délután már 30-35 fokig emelkedik a hőmérséklet. Délen, délnyugaton lesz a legmelegebb az idő.

Szerdán már gyakrabban zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és már elszórt záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A délkeleti szél északnyugaton élénk, helyenként erős lesz. Délután 28-36 fok valószínű. Csütörtökön a túlnyomóan napos idő mellett helyenként ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok. Több helyen élénk, a Dunántúlon erős lehet a keleties szél. A csúcshőmérséklet 27-34 fok között alakulhat

Fotó: idikep.hu

Lassan azért jó lenne, ha imádkoznánk egy kis trópusi légörvényért...

A kánikula sokakat vízpartra csal, érdemes azonban tisztában lenni az érvényben lévő szabályozással, hiszen nem szabad mindenhol fürdeni, ahol természetes vizet találunk.

Aki tiltott helyen csobban, az szabálysértést követ el. A 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet rendelkezik a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól. E szerint helyszíni bírságot kiszabhat rendőr, közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, és még a halászati őr is, ennek mértéke 5 és 50 ezer forint között bármennyi lehet. Viszont ha hat hónapon belül ismét elkapnak minket, hogy a tilosban fürdünk, akkor 70 ezer forintra is megbüntethetnek. Ám ha fel is jelentik a szabálysértőt, akkor akár 150 ezer forintra is megbüntethetik.

A járvány árnyékában a Nemzeti Népegészségügyi Központ a természetes fürdőhelyek üzemeltetéséről és ellenőrzéséről szóló tájékoztatást tett közzé, mely májusban frissült, és az európai uniós és hazai vonatkozó jogszabályok, a nemzetközi szervezetek (WHO, CDC) ajánlásai és a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján készült. Célja a biztonságos fürdőzés elősegítése a természetes fürdővizekben a járvány ideje alatt.

A veszélyhelyzet ideje alatt az ország egész területén üzemelhetnek a természetes fürdőhelyek, amennyiben megfelelnek a Korm. rendelet előírásainak, a kormányhivatal döntött a fürdővíz fürdési célú használatának engedélyezéséről, meghatározta a fürdési idény hosszát és a mintavételi ütemtervet és a fürdési idény előtti vízmintavétel eredménye megfelelő. Továbbra sem engedélyezett a fürdőzés a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló rendelet alapján

  • balesetveszélyes helyszíneken (pl. hajóútban, hidak, kikötők, kompátkelők, vízkivételi mű 100 m-es körzetében),
  • egészségre ártalmas vagy fürdési tilalom alatt álló vizekben,
  • határvizekben vagy a városok belterületén levő szabadvizekben, a kijelölt fürdőhelyek kivételével.

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyen és a fürdővíz használatának engedélyezését követően ajánlott. A nem kijelölt fürdőhelyek mind balesetveszély, mind fertőzésveszély szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek. Nincsenek kialakítva a fürdőzés higiénés feltételei és nem végeznek vízminőség vizsgálatot sem, így még információnk sem lehet arról, ha a víz ártalmas az egészségre.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?