Létrehozva: 2020.01.02.

Idén is jól járnak a családok

Nőtt a minimálbér és a gyed, emelkednek a nyugdíjak, támogatják a meddőségkezeléseket és a cukorbetegeket, a diákok két hétig ingyen tanulhatnak külföldön nyelvet – a Ripost csokorba gyűjtötte, hogy mi változott január 1-től.

Emelkedett a minimálbér

Január 1-jétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés 8-8 százalékos. A magyar gazdaság tavaly kimagasló növekedést produkált, a GDP az előzetes számítások szerint közel 5 százalékkal emelkedett 2019-ben. Ezt a növekedést a kétszámjegyű béremelkedés is nagyban támogatja a fogyasztás erősödésén keresztül.

Nőtt a gyed összege

A gyermekgondozási díj maximális összege 225 288 forintra emelkedett, amelyből a családi adókedvezmény is érvényesíthető. A felsőoktatási hallgatóknak járó „diplomás gyed” összege is nőtt, és többen is vehetik igénybe, mivel a diplomás gyedben részesülő anya, ha az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra. A diplomás gyed összege 2020-ban alapképzés esetén 112 644 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra nőtt.

Emelkednek idén a nyugdíjak

Az átlagos nyugdíj havi 3780 forinttal nő, vagyis mintegy 139 ezer forint lesz idén az átlagnyugdíj, miután 2,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak 2020-ban. Ez éves szinten egy átlagos nyugdíjasnak több mint 45 ezer forintot jelent. Az előrejelzések szerint jól teljesít a gazdaság, így idén is lesz nyugdíjprémium – ennek maximális összege tavaly 22 ezer forint volt, amit már az átlagos nyugdíjban részesülők is megkaptak. Plusz tavaly 9 ezer forint értékű rezsiutalványt is kaptak a nyugdíjasok.

Folytatódik az öregségi nyugdíjasoknál a korhatáremelés: 2020-ban 64,5 év lesz a korhatár.

Fotó: MTI

Meddőségi kezelések: plusztámogatások

Január 1-jétől ingyenessé váltak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások. Szintén ingyenes lesz a meddőségi vizsgálat a nők és a férfiak számára is 2020. július elsejétől. A területen eltörlik a teljesítmény-volumen korlátot, azaz a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben. Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal: ők szeretnének gyermeket, de valamilyen okból nem tud természetes úton gyermekük foganni

 

Segítik a cukorbetegeket

Januártól emelkedik két, 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása. Ma a legmodernebb ellátást az inzulinpumpával, illetve egy vércukrot mérő szenzor segítségével lehet garantálni. A kormány az ezekhez való hozzáférést könnyítette meg: a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni az említett eszközökhöz. A szenzort hat hónapra kapják meg az érintettek, azt követően akkor újíthatják meg az alanyi jogú támogatást, ha a vizsgálatok során látszik, hogy használják az eszközt. A jövőben az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő szülők is igénybe vehetik a gyermekek otthongondozási díját és az ápolási díjat.

Családvédelmi akcióterv: újabb két elem

Eddig mintegy százezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv különböző támogatásait. A családvédelmi akcióterv tavaly júliusban indult, és olyan támogatásokat tartalmaz, mint a babaváró vagy az autóvásárlási támogatás, de népszerűek a különböző otthonteremtési kedvezmények is, mint a csok vagy a falusi csok. Most két újabb eleme lépett életbe: a nagyszülői gyed és a legalább 4 gyermekes anyák szja-mentessége.

Január 1-től minden anya, aki jelenleg legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket szült és felnevelt, a nyugdíjba vonulásig teljesen mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól.

happy family mother father and children move to a new apartment and unpack boxes

Szintén januártól a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Ekkor a szülő helyett a nagyszülőt illeti meg a GYED. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több – nem ugyanazon várandósságból született – unoka után is felveheti a juttatást.

 

Könnyebb a hozzátartozók receptjeinek kiváltása

A meghatalmazást és a törvényes képviseletet bármely kormányablakban és a lakossági portálon online is lehet rögzíteni. Így januártól jóval könnyebb lehet a kiskorú gyereknek, vagy például az idős szülőknek kiváltani a gyógyszert. A hozzátartozóknak már nem lesz szükségük ehhez papíralapú igazolásra. Januártól a magánegészségügyi szolgáltatók és fogorvosok is csatlakoznak az adatbázishoz, ezzel megtörténik az ország teljes lefedettsége.

Fotó: MTI

Külföldi ingyenes nyelvtanulás

A kormány a 2020/21-es tanévtől, ezen a nyáron indítja el a programot, melynek keretében évente 140 ezer kilencedikes és tizenegyedikes diák mehet két hétre külföldre nyelvet tanulni, kísérőtanárok jelenlétében. A célországok között szerepel az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Németország, Ausztria és Kína is.

Tankötelezettség

Sok szülő gondolja úgy, hogy az ő gyermeke 6 évesen még nem iskolaérett. Január 1-től az Oktatási Hivatal dönt arról, hogy a gyermeknek szüksége van-e arra, hogy további egy évet még óvodába járjon. Az eljárás a szülő kérelmére indul. A kérelemben bármilyen alapos indok leírható. Amennyiben az Oktatási Hivatal úgy ítéli meg, szakértőt vesz igénybe.

Adóváltozások

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) január 1-től megszűnt. A kisvállalati adó (KIVA) illetve az adóelőleg mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken az újév első napjától.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7500 forintról (napi 250 forint) 7710 forintra (napi 257 forint) növekszik január 1-től.

A társasági adó esetében január 1-től megszűnik a feltöltési kötelezettség.

Drágul a lottó, de többet lehet nyerni is

Januártól 300 forintra emelkedett az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára. Cserébe viszont többet lehet nyerni: mint a Szerencsejáték Zrt. fogalmaz, „a nyereményalap is dinamikusabb ütemben növekszik”, így még nagyobb főnyeremények várják a játékosokat hétről hétre. Most hétvégén egyébként 3,353 milliárdot lehet nyerni az ötöslottón, mivel július óta halmozódik a nyeremény.

Fotó: MTI

Emelkedik a cigaretta adója

Félévente 30 forinttal drágul átlagban egy doboz cigi, mivel fokozatosan az EU-szabályok szerinti szintre kell emelni a jövedéki adót. Idén kétszer drágul a cigaretta: most január 1-jétől, illetve július 1-jétől. A dohány kilónkénti 19 160 forintos jövedéki adója januárban 20 100 forintra, július 1-jétől 20 700 forintra nő, jövő januárban lesz még egy emelés, 21 480 forintra.

Az összes benzinkúton megjelent az E10-es üzemanyag

A kormány döntése alapján 2020 januárjától nő a biológiai eredetű összetevők bekeverési aránya a Magyarországon forgalomba kerülő üzemanyagokban. A 95-ös benzin bioetanol-aránya januártól legalább 6,1 százalék lesz. Ezt E10-es matricával jelölik, az eddigi E5-ös helyett. Ez azt jelenti: az E10-es benzinekben a bioetanol aránya maximum 10 százalék lehet.

Januártól már csak az új tízezressel lehet fizetni

Január 1-től már csak a 2014. december 1. után forgalomba került, megújított 10 000 forintos bankjegyekkel lehet fizetni. Szerencsére már nem sok ilyen bankó van forgalomban, a címleteknek mindössze 5 százaléka. A régi tízezreseket minden bank- és postafiókban 3 évig, a jegybankban pedig 20 évig díjmentesen be lehet váltani.

Változik a húsok jelölése

Január 15-től minden kereskedőnek fel kell tüntetnie a friss, hűtött vagy fagyasztott húsok származási országát a húspultokban. A jelölési kötelezettség a sertéshús mellett a juh-, a kecske- és baromfitermékekre is vonatkozik. Egyedül a nyesedék és a darált hús esetében nem lesz kötelező a feliratozás. A rendelet alapján világos háttéren sötét betűszínnel és minimum félcentis betűmagassággal kell megjeleníteni a származási ország nevét.

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Szülési szabadság férfiaknak is

Január 1-től megváltozott a szabályozás, már férfiak számára is nyitva áll ez a lehetőség. Annak az apának jár a szülési szabadság, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza. A szülési szabadság 24 hét elteltével szűnik meg.

Megszűnik a Windows 7 támogatása

Január 14-től megszűnik a Windows 7 támogatása. Amikor a Microsoft 2009. október 22-én kiadta a Windows 7-et, elkötelezte magát amellett, hogy 10 évig terméktámogatást nyújt a rendszerhez. Ez a tíz éves időszak most befejeződik. Ezt követően a termékhez nem érhetők majd el a PC védelmét segítő Windows Update szoftverfrissítései és műszaki segítsége.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

"Az egész életem tönkrement!" - Megszólalt a sülysápi horrorbalesetet túlélő fiatal futárlány

metropol.hu

Házasság első látásra: máris szerelmes Hilda?

vg.hu

Veszekedésbe fulladt Olaf Scholz kínai látogatása

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

INSIDER

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés

INSIDER

Kiadták a veszélyjelzést: ez több vármegyét is érinteni fog!

INSIDER

Veszély Enyingen: iskola közelében vert tanyát egy ragadozó - Fotó