INSIDER

Idegenek foglalták el a nagymama urnáját az Új Köztemetőben

Baj van, nem találjuk a sírt! – ezzel hívta fel Vass Zoltánt édesanyja, amikor a halottak napja előtt rokonokkal kilátogatott Zoltán nagyszüleinek sírhelyéhez Budapesten, a rákoskeresztúri Újköztemetőbe. A férfi rögtön kiment, és kiderült: megdöbbentő dolog történt…
  • Szerző: Ripost

„Édesanyám és a rokonaim a szokásos temetőlátogatásra mentek kedden – meséli a -nak a megdöbbent férfi. – Mikor odaértek, látták, hogy nagyszüleim sírhelye az urnafalban eltűnt. Egy darabig keresték, de miután nem találták, bánatosan és feldúltan távoztak.

„Megtaláltam a helyét, más neve volt ott”

”Meghatalmazást kaptam édesanyámtól, hogy menjek vissza a temetőbe, és intézkedjek a nevében, mert mint mondta, ő képtelen most erre. Az egész családunk megrendült. Visszamentem, és én is meggyőződtem arról, hogy a sírhely valóban eltűnt.

A szerződésünkön feltüntetett szám alapján megkerestem a fülkét, ahol a nagyszüleim maradványainak helye lenne. Megdöbbenésemre egy másik ember nevével ellátott fedlapot találtam ott. Nem volt beragasztva, csak úgy be volt állítva.„

„A nagymamám hamvai megvannak, de kié a másik urna?”

Megnéztem, mi van a fedlap mögött – a mi táblánk eltűnt, ám találtam két urnát. A temetést végző cégtől annak idején azt az infót kaptam, hogy ők minden urna aljára ragasztank egy címkét az elhunyt nevével.

Most kivettem az urnákat és megnéztem. Az egyiken a nagymamám neve szerepelt, de a másikon semmi címke nem volt. Vajon kinek a hamvai találhatók a másik urnában? – kérdezi döbbenten Zoltán.

A másik család régi fedlapját valaki félredobhatta

”A nagyszüleim sírhelyén lévő fedlapon feltűntetett szám nem illett a környező számok közé, ezért megkerestem annak a helyét is. Ekkor döbbentem meg igazán! Az történt ugyanis, hogy abban a fülkében is volt egy fedlap, ugyanannak az elhunytnak a nevével. A születési és elhalálozási dátum is azonos volt. Annyi különbség volt a két tábla között, hogy az eredeti helyén lévő új táblába a 2006-ban elhunyt férj mellett már az elhunyt feleség neve is fel volt tüntetve 2016-os dátummal„ – tette hozzá Zoltán.

Ki lehet az önkényes urnafülke-foglaló?

Vagyis a másik család tagjai ott nyugszanak a másik fülkében, és csináltattak egy új urna-fedlapot, a régit, amin csak a férj szerepel, pedig félredobhatták. A másik család valószínűleg nem tud arról, hogy a régi márvány-fedőlapjukat a férj nevével valaki felhasználta egy önkényes urnafoglaláshoz…

„Most hova fognak kimenni a családtagjaim?”

”Az egész család ki van borulva, hogyan történhet ilyen – mondja Zoltán, hozzátéve: a legfelháborítóbbnak a temető vezetésének közönyös hozzáállását tartja.

Még jegyzőkönyvmásolatot is csak úgy adtak, hogy erőteljesebben szóltam nekik. Semmilyen együttérző magatartást nem tanúsítottak. Azt mondták, ők nem nyúltak a sírhoz, nem csináltak semmit, ezért őket semmilyen felelősség nem terheli. Kértem, hogy mielőbb állítsák vissza az eredeti állapotot, de elzárkóztak. Kérdeztem, hogy akkor most kihez fognak kimenni a családtagjaim? Erre a válasz annyi volt, hogy szám alapján meg lehet találni a sírhelyet.”

A temető felajánl egy vak-fedlapot

A megkereste az Újköztemető ügyében illetékes Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-t, és lapunknak úgy reagáltak, hogy „Valóban egy másik névvel és számmal ellátott zárólapot támasztottak be a fülke nyílásához. Mivel ez a szokásos módon nem volt rögzítve, így feltételezzük, hogy a korábbi lapot eltulajdonították és a nyitott fülkére – számunkra ismeretlen személy/személyek – egy teljesen más és nem oda tartozó zárólapot helyeztek el.”

A cég állítja: az elhunytak mindkét család esetében a jelen pillanatban is a megfelelő helyen vannak. Zoltán azonban úgy tudja, hogy a nagypapa urnájára is ráírták a nevét, ugyanúgy, ahogy a nagymama meglévő urnáján is rajta van – az urnafülkében pedig, amelyről leszedték az ő nagyszülei tábláját, most a nagymamáé mellett egy olyan urna van, amire nincs ráírva, kié.
A temetkezési intézet közölte: „méltányosságból és tekintettel a Mindenszentek és Halottak napjára felajánl a család részére egy név nélküli col-lapot (úgynevezett „vaklapot”), hogy ne legyen fedetlen a fülke.”

Kártérítést kér a család a temetőtől

„Valami mulasztás történhetett, de nem akarják beismerni. Az egész családomat padlóra rakták, ráadásul pont halottak napja előtt” – mondja ezzel szemben Zoltán, hozzátéve: kártérítési igénnyel fognak előállni.

Ellopták a több száz kilós sírkövet

Ugyanitt, a budapesti Újköztemetőben történt idén áprilisban, hogy ellopták egy asszony több száz kilós gránit sírkövét, és a 200 ezres sírkövet kicserélték silányra. A család nem kapott kártérítést, mondván: az nem a temető felelőssége, hogy őrizzék is a sírokat. Ugyanazt javasolták a családnak, mint a fenti esetnél: hogy tegyenek rendőrségi feljelentést.

7-től 20 óráig vannak nyitva a temetők

A hétvégén hosszabb nyitvatartással, reggel 7-től 20 óráig, a temetői irodákban pedig ügyelettel várják az emlékezőket a Budapesti Temetkezési Intézet által fenntartott temetőkben. Vasárnap estig a temetők környékére sűrítették a járatokat, és sok közlekedési változás van érvényben a fővárosban a mindenszenteki és halottak napi megnövekedő forgalom miatt. A hétvégén érdemes a tömegközlekedést választani, mivel megnövekedett autóforgalomra kell számítani a temetők környékén.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb forralt bor
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?