Létrehozva: 2021.06.18.

Hőségriadót rendelt el Müller Cecília: tartós forróság jön

Jobb ha mindenki felkészül, mert a következő napokban valósággal perzselni fognak a nap sugarai.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22 (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki.

Az előrejelzés szerint a hétvégén napközben akár 35 fokig is melegedhet a levegő, s helyenként még a minimumok is 20 fok felett alakulnak. Budapest, 2020. május 8.
Müller Cecília országos tisztifõorvos a hazai oltóanyaggyártás létrehozásának elõsegítésérõl tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában
MTI/Szigetváry Zsolt
A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben – írja a Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető. A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.
Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el hőség idején: Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását. A harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.  

Nappal a lakótelepek környékén, éjszaka a belvárosban áztatják majd az utakat, 6-8 fokkal hűtik az aszfaltutakat.

Bevetésre készen várják a hőséget az FKF locsolóautói. Külön protokolljuk van a kánikula idejére. Minden nap kint vannak a közterületeken, és mossák az utakat és az FKF illetékességébe tartozó helyeket. Normál esetben ezt három műszakban végzik, a hőségriadó esetén viszont 2x12 órás műszakra állnak át, a kollégák reggel 6-kor és este 6-kor váltják egymást. A mosó célgépek nappal a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket, éjszaka a belvárosi utakat hűtik, így a munkavégzés nem akadályozza a forgalmat, de a forgalom sem a munkavégzést. Ezzel a mosási technológiával 6-8 fokkal tudják csökkenteni az útburkolat hőmérsékletét. A locsoló célgépeket már majdnem 100 százalékosan felkészítették a munkára, szükség esetén karban tudják tartani őket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

magyarnemzet.hu

Hamarosan beszédet mond Orbán Viktor – Kövesse nálunk élőben!

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Érthetetlen tragédia: nem törődtek vízbe esett barátjukkal, megfulladt

INSIDER

Hollywoodi színészekkel forgatott, most a zsidó sorsot viszi színpadra

INSIDER

Eltűnt egy 3 éves autista kisfiú, amíg a nagymamája teregetett

INSIDER

Deutsch Tamás: A dollárbaloldal már megint támadást indított Magyarország ellen