INSIDER

Hős magyar kapitány és utasai mentették a Hableány túlélőit

Hét másodperc: Ennyi menekülési idő jutott azoknak a dél-koreai turistáknak, akiket múlt hét szerdán a Hableánnyal baleset ért. Miközben az ütközés miatt több ember is a vízbe esett, a közelben lévő Halászbástya hajó kapitánya és a Hullám hajó legénysége felfigyelt a tragédiára és azonnal menteni kezdték a fuldokoló sérülteket.
  • Szerző: Ripost

Hivatalosan 7 halálos áldozata van a május 29-én történt dunai hajóbalesetnek, amikor a 70 éves Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó a Margit híd közelében összeütközött és a kisebb hajó elsüllyedt.Összesen 35-en voltak a Hableány fedélzetén. A magyar kapitány L. László és matróza P. János mellett 33 dél-koreai turista utazott a fedélzeten. Miután a két hajó egymásnak ütközött, a kivilágított városban gyönyörködő koreaiak a vízbe estek. Bár erősen szürkület volt, a közelben lévő Halászbástya kapitánya mégis felfigyelt a tragédiára. Most megszólalt a %%-nak.

Én már csak azt vettem észre, hogy felborult egy hajó!

– emlékezett vissza Magyar Norbert, a Halászbástya kapitánya. – Azonnal a rádióm után kaptam és a 10-es csatornán beszóltam, hogy:

„Ember a vízben!, Ember a vízben!”

Ezután gyorsan elmondtam azt is, hogy hol történt a baleset és a saját pozíciónkat. A bejelentést megtettem magyarul és németül, majd hegymenetbe fordultam, és elkezdtük a mentést. Amikor a közelbe értünk, én öt embert láttam a vízben. Borzasztó érzés volt, de tudtam, hogy azonnal cselekednünk kell! Megfogtuk a mentőgyűrűket és kidobtuk nekik. Szerencsére két koreai hölgynek sikerült megkapaszkodnia, akiket így már húztunk is a hajónk felé. Mi is éppen sétahajózni indultunk, körülbelül 20 amerikaival és 4 fős személyzettel. Az utasok közül is sokan segítettek a mentésben. Mivel két ember kellett ahhoz, hogy sikerüljön kihúzni egy sérültet, ezért rendkívül nehéz volt! Végül sikerült a két nőt beemelnünk a fedélzetünkre. Õk sokkos állapotban voltak. Egyikük fekszik még kórházban bordatöréssel. Miközben riasztottam a vízi rendőröket ők pedig a mentőket, a sérültekről leszedtük a hideg, vizes ruhákat és bebugyoláltuk őket – jobb híján – az összes terítőnkkel.

Magyar Norbert elmondása szerint meleg italt adtak nekik és miután látták, hogy másokon nem tudnak segíteni, visszamentek az anyakikötőjükbe.

Folyamatosan jelentettem, hogy merre tartunk, ugyanis a mentőket így oda tudták küldeni, ahová kikötöttünk. Megvártuk a mentőket és a rendőröket, majd átadtuk őket

 

– mondta a kapitány

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszkocka, ami nem száraz hatású
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?