INSIDER

Hónapokig éltek Angliában a magyar nyugdíjasok pénzéből a csalók

Már megint Angliából irányították a magyar „unokázós” csalókat! Újabb magyar bandát kaptak el az angol rendőrök.
  • Szerző: L.A.

Több hónapja élt az angliai Liverpoolban az idős emberektől kicsalt milliókból az a 34 éves férfi és 30 éves nő, akik egy olyan bűnözői csoportot szerveztek, amely az „unokázós” csalásokra specializálódott. A módszerük ugyanaz volt, mint a hasonló átveréseknél, amikről már a is beszámolt: azzal hívtak fel idős embereket, hogy az unokájuk balesetet szenvedett, és komoly pénzösszegre lenne szükségük. A nagyszülők több százezer vagy akár milliós nagyságrendű összegeket adtak át azoknak a futároknak, akiket a bűnszervezet vezetői irányítottak a becsapott emberek magyarországi lakcíméhez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A zsaruk úgy gyanították, hogy a férfi, aki ellen összesen 10 elfogatóparancs volt érvényben, és a nő Angliában rejtőzhetnek, így felvették a kapcsolatot a brit rendőrökkel, akikkel együttműködve elfogták a gyanúsítottakat.

Fotó: police.hu

„Sehol sem érezheti magát biztonságban egy bűnöző: hiába a határon átnyúló bűnözés, nekünk is vannak nagyon jó kapcsolataink, amik átnyúlnak a határon” – mondta a -nak az ORFK szóvivője, Gál Kristóf.

Nem ez volt az első eset, hogy Angliából szervezték meg a csalásokat, ám ezek között a zsaruk nem fedeztek fel összefüggést, különálló szervezetekre csaptak le.

„Feltételezem, hogy nagyobb távolságban nagyobb biztonságban érzik magukat az elkövetők. Azt nem lehet tudni, hogy miért pont Angliát választották többen is, ez rejtély” – tette hozzá Gál Kristóf.

 

Külön nyomozócsoportot hoztak létre

Augusztus végén arról számoltunk be, hogy sok tízmillió forintot irányítottak át londoni számlákra az idős emberektől pénzt kicsaló unokázós csalók. A rendőrség hadjáratot indított a maffiamódszerekkel dolgozó bűnözők ellen. Nemrég Budapesten egy külön erre specializálódott nyomozócsoportot is létrehoztak, és színészekkel „Nem vagy az unokám, nem versz át!” címmel kampányvideókat is készítettek, amelyben figyelmeztetik az időseket. Sőt, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Csalóakadémia című friss YouTube-sorozata is egy egész részt szentel ennek az átveréstípusnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?