INSIDER

Hódító körúton jár az ehető magyar parfüm!

Bártenderként kezdte, ma pedig szinte már bármiből parfümöt tud készíteni Garamvölgyi Krisztián. Esszenciáit viszont nem a jól megszokott módon használja fel, hanem ételeket, italokat illatosít vele. Tevékenysége elsőre érdekesen hangzik, de a vendéglátásban már egyre többen alkalmazzák a technikát, az italgyártásban pedig komoly összegeket is megadnának egy-egy ilyen parfümért.
  • Szerző: N.E.

Évekkel ezelőtt Franciaországban ragadta magával a francia likőrgyártás, amikor rengeteg kutatás után saját kivonatok készítésébe kezdett - amik ehetőek és ihatóak. A legelitebb rendezvényekről is pozitív visszajelzéseket kaptak „ehető parfümjei”, amiket szinte ugyanúgy kell elképzelnünk, mint a drogériákban kapható illatszereket, legalábbis külsőre. Krisztián tisztában van a tévhitekkel, de megmagyarázza, hogy miért is van szükség az ételek, italok illatosítására.

Többen mondták, hogy 5-10 évvel előrébb járok ezzel a tevékenységemmel. Sokan tényleg nem tudták, hogy nyúljanak a parfümökhöz és mit kezdjenek vele, de aztán kreatív emberek is képbe kerültek

– mondja.

"Az étel készítésénél egyes technológiai eljárások az illatok rovására mennek, azok gyakran elillannak, ezért van szükség az ételek mesterségesen kreált illatára, ami akár extrém módon is fel tudja dobni az ételünket. Ha például egy csokis browniet forrón tálalva levendula parfümmel fújunk be, a kéreg picit beissza a parfümöt, amire rögtön felkapják a környezetben lévők a fejüket és az orrukat! Vagyis először a levendulaillatot fogjuk érezni, majd az ízét a sütiben" – magyarázza.

Az italgyártók várhatóan hamarosan kapkodni fognak ezekért a parfümökért: akár egy új bor, vagy nyers whisky is azt a benyomást keltheti, mint az évekig érlelt, minőségi ital.

És ezeket olvastad már?