INSIDER

Hivatalosan közölték: ez vár most a bangladesi sziámi ikrekre

A kislányok előtt még hosszú út áll, de az orvosok áldozatos munkája már most is eredményesnek tekinthető.
  • Szerző: Ripost

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 35 fős, orvosokból és egészségügyi dolgozókból álló csapata augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtét keretein belül végezte el a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikrek, Rabeya és Rukaya koponyájának és agyának végső szétválasztását Dakkában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Alapítvány orvosait, több mint 500 missziós műtét nyomán, 2017 novemberében kérték fel az ikrek szétválasztásra, melyet az „Operation Freedom” névre keresztelt többlépcsős, több orvos-szakmai területet felölelő műtétsorozattal sikerült kivitelezni.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott dr. Pataki Gergelynek, a teljes műtétsorozat fő koordinátorának a vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével. Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szeretne köszönetet mondani a magyar kórházak közötti összefogásért, amely lehetővé tette a 35 fős csapat delegálását Dakkába, illetve szakmai hátteret biztosított a műtétsorozat magyarországi szakaszához, továbbá a végső szétválasztást előkészítő vizsgálatokhoz.

Az Alapítvány által szervezett és kivitelezett „Operation Freedom” nemzetközi humanitárius egészségügyi projekt eddig a Semmelweis Egyetem, a Honvédkórház, a Szent János Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ és a Premium Plasztikai Sebészet szakértőinek segítségével valósult meg.

Az Operation Freedom az ikrek rehabilitációjával és másodlagos koponyarekonstrukciós műtétekkel folytatódik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?