INSIDER

Hírek a kórházból: még mindig karanténban a Vuhanból hazatért magyarok

A kínai Vuhanból hazatért magyarok egyikénél sem merült fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, de még karanténban maradnak.
  • Szerző: Ripost

Számítógéppel játszanak, interneteznek, tévét néznek, olvasnak és sokat alszanak a kínai Vuhan városból hazatért magyarok a László kórházban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/MTVA

Két hétig semmi más dolguk nem lesz. Jól vannak, hétfőre kipihenték az elmúlt hetek feszültségét és a hosszú utazás fáradalmait. A koronavírus miatt elrendelt karantén azonban azzal is jár, hogy kezelőorvosukon és az ápolókon kívül senkivel nem találkozhatnak. Egymagukban töltik el a hátralévő két hetet az egyszemélyes, saját fürdővel és vécével felszerelt kórteremben, onnan egy tapodtat sem mozdulhatnak. Viszont bármit beküldhetnek nekik a hozzátartozóik, telefont, tévét, amit csak akarnak, és így bárkivel tarthatják a kapcsolatot. Akinek olyan a munkája, interneten, home office módon még dolgozhat is a kórteremben.

„Nem lesz probléma a bezártságból, hiszen már heteket töltöttek hotelszobákba bezárva, amíg várták, hogy hazahozzák őket. Az itteni körülmények megnyugtatóak számukra, és kicsit tényleg olyan, mint egy szanatórium” – mondta el a Blikknek dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház, korábbi nevén László kórház főorvosa. A doktor hozzátette, a koronavírusos betegség lappangási ideje 5 nap, így hamarosan már abban is biztosak lesznek, hogy egészségesek a vuhani magyarok.

Az infektológus szerint senki nincs veszélyben, aki külföldre, de nem Kínába utazik, ugyanis egyetlen más országban sincs járvány. Bátran el lehet indulni akár távol-keleti nyaralásra is, és azoknak sincs okuk aggódni, akik már most külföldön vannak.

Közben az MTI arról adott hírt, hogy belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban. A 39 éves hongkongi férfi helyi idő szerint kedden reggel hunyt el a hongkongi Princess Margaret Kórházban, halálát váratlan szívleállás okozta. A férfinél, aki a fertőzésen kívül is meglévő egészségügyi problémákkal küzdött, Hongkongban tizenharmadikként diagnosztizálták az új koronavírus (2019-nCoV) okozta megbetegedést. A fertőzést minden valószínűség szerint a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Vuhan városában kaphatta el, ahová január 21-én utazott. Hongkongba két nappal később tért vissza vonattal, majd január 31-én jelentkeztek nála a láz tünetei. A férfi az édesanyjával élt, akinél február 2-án szintén fertőzést diagnosztizáltak, amelyet feltehetően fiától kapott el, ő maga ugyanis nem utazott a közelmúltban.

És ezeket olvastad már?