INSIDER

Hihetetlen segítséget kaptak a magyar rákbetegek

Jó irányba halad a rákkutatás - állítja professzor dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Különleges géppel gazdagodott az intézmény.
  • Szerző: Ripost

Mintha csak egy hollywoodi sci-fi csúcseszköze elevenedett volna meg az Országos Onkológiai Intézetben. A formatervezett, gyakorlatilag az emberi test minden területét elérni képes, robotvezérlése révén tűpontos hatékonyságú sugárterápiás eszköz a régió állami intézményeiben egyedül hazánkban elérhető. A kiemelkedő eredményességű berendezés csökkenti a várakozási időt, sebészeti műtéteket válthat ki és számos daganatos betegségben szenvedő ember gyógyulási esélyeit növelheti.

A Rák világnapján, vasárnap átadott, 1,7 milliárd forintos CyberKnife sugárterápiás eszköz egyik mérföldköve annak az idén több mint ötmilliárd, a következő években pedig bő 10 milliárd forintos fejlesztésnek, amely az Országos Onkológiai Intézetet érinti.
Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője hangsúlyozta, évente nyolcvanezernél többen lesznek daganatos betegek és 33 ezren veszítik életüket. Ezért a fejlesztések mellett komoly cél, hogy még többen vegyenek részt a különféle szűrővizsgálatokon, hiszen minél előbb felismerik a kórt, annál nagyobbak lehetnek a gyógyulási esélyek. Jelenleg emlőszűrésen csak minden második, méhnyak-szűrésen pedig csak minden harmadik nő vesz részt. Pedig daganatgyanú esetén az érintettek 14 napon belül képalkotó vizsgálatra jogosultak.

Szeretnéd tudni, van-e esély arra, hogy sikeres rákgyógyszer érkezzen Magyarországra? Érdekel, hogyan védekeznek az orvosok a rák ellen? A válaszokat megtalálod a hétfői %% napilapban. Keresd az újságárusoknál!

És ezeket olvastad már?