INSIDER

Hihetetlen, mivel közlekedik a magyar Vasember

Két világbajnoki címmel a zsebében javítgatja a kerékpárokat Tiszakécskén Halápi Sándor. Akik betérnek hozzá, nem is tudják, hogy még tavaly is Európa bajnokságot nyert egy különös versenyszámban. Csak akkor derül ki, milyen sajátos sportágakhoz ért, amikor megjelenik egy rendezvényen a velocipédjével vagy futógépével.
  • Szerző: Ripost

Halápi Sándor 13 évesen az első kerékpárversenyén mindjárt országos harmadik lett. Miután különböző maratoni versenyeken, triatlonon remekelt és több ízben elnyerte a Vasember címet, átnyergelt a velocipédre.

Szisztematikusan kidolgozott, szigorú edzéstervvel érte el, hogy a 2010-es, Dániában megrendezett világbajnokságon 160 kilométer megtétele után a dobogó legfelső fokára állhatott. Egy évvel később Franciaországban ismét világbajnok lett. 2013-ban a kiskunlacházi repülőtéren a 24 órás maratoni bicikliversenyen ő indult egyedül velocipéddel, és 413 kilométert pedálozott egyetlen nap.

 

Két éve új szerelem jött az életébe: Németországban futógépversenyt rendeztek a feltaláló születésének 200. évfordulójára, és Halápi Sándor azzal is első lett. A 80 kilométeres távot 7 óra 15 perc alatt tette meg. Tavaly egy fából készült járgánnyal Brnóban a futógép Európa bajnokságon ismét győzni tudott az 1600 méteres távon.

„Akkor határoztam el, hogy abbahagyom a versenyzést, még a csúcson"– mondta el a %%-nak.

„Ötven év intenzív sportolás után ezt tanácsolta az orvosom, de a pedálozás szenvedélyéről nem tudok lemondani, úgyhogy továbbra is láthatnak a velocipédemen vagy a futógépemen olyan rendezvényeken, ahol régmúlt idők hangulatát idézik meg."

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?