INSIDER

Hihetetlen, mit művelnek a gyerekek az oviban

Az egész országból csodájára járnak Ajka városi óvodájának, egyedülálló, amit az oda járó gyerekek csinálnak. Még úgy is, hogy mindehhez, szükség esetén, felnőtt segítséget kapnak.
  • Szerző: Ripost

Az egész országból csodájára járnak azoknak a kiskerteknek, amiket Ajka városi óvodájának hét telephelyén létesítettek, és ahol a környezeti nevelés részeként kiscsoportos kortól tevékenykednek a gyerekek.

Maguk vetik el a magot, palántáznak, locsolják és gazolják a kiskertjüket.

A nehezebb munkát a szülők végzik: előkészítik a termőföldet, trágyáznak, kapálnak. Sok szülő maga is emeletes házban nőtt fel, így ők is ott ismerkednek a mezőgazdasági munkákkal. Az Iskolakertekért Alapítvány olyannyira példaértékűnek tartja az ajkai ovis kiskerteket, hogy Némethné Rácz Csilla intézményvezetőt kérték fel, írjon könyvet arról, évszakonként milyen tevékenységekre figyeljenek az óvodapedagógusok, és havi bontásban ismertesse, melyik korosztállyal mit lehet elvégezni. Azok az intézmények, amelyek idén nyerik el a Zöld óvoda címet, jándékba kapják ezt a kiadványt, így az egész országban elterjedhet az ajkai módszer.

Az óvodakerti termelés vegyszermentes, a gyerekek a kerti munka közben megfigyelik a növényeken élő bogarakat, pillangókat is. Azt tanítják nekik, hogy minden élőlény hasznos, és mindegyik életet óvni kell. A madarakra számára télen etetőt, nyáron itatót tesznek ki, amit rendszeresen a gyerekek töltenek fel. A nagyobbak az etető elkészítésénél is segítenek.

A veteményes mellett gyógynövényes és fűszernövényes ágyást is létesítettek, cserjéket, fákat ültettek. Amint a zöldségfélék megérnek, közösen szüretelik le és fogyasztják el.

A gyógynövényekből hetente gyógyteát készítenek, azzal oltják a szomjukat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?