Létrehozva: 2020.11.24.

Hihetetlen, mit meg nem tesznek ezekért a gyerekekért a szülők

Embert próbáló, de nem lehetetlen kihívás együtt élni egy diabéteszes gyermekkel. Hát még kettővel! Mezei Klára már csak tudja, mindkét gyermeke cukorbeteg, fia ráadásul lisztérzékeny is. Történetük sokaknak szolgálhat példaként.

Döbbenetes: 1,2 millió cukorbeteg él hazánkban. A cukorbetegség önmagában is nagy megpróbáltatás, ám most, a koronavírus idején még nehezebb a cukorbeteg gyermeket nevelő szülőknek, mert fokozotabb veszélynek vannak kitéve a járvánnyal szemben. A két cukorbeteg gyermeket nevelő Mezei Klára mesélt a Ripost-nak a sajátos élethelyzetükről.

Mezei Balázs Dávid 15 éves, Mezei Anna Zsófia 13 éves

„Balázsról 2008-ban, két és fél évesen derült ki, hogy cukorbeteg. Mikor szembesítettek a diagnózissal, egy világ omlott össze bennünk. A fiunk 3 hétig kórházban feküdt, próbálták beállítani a vércukorszintjét, nagyon magas értékkel került az intenzívre” – számolt be a kezdetekről Mezei Klára. „A nulláról kellett mindent megtanulni az állapotról, a kezelésről, a cukormentes étrendről” – tette hozzá.

De nem voltak magukra hagyva ebben a váratlan helyzetben. Sok segítséget kaptak a kezelőorvostól, a dietetikustól és sorstárs szülőktől.

Már az ovi is stresszes volt

„Az óvónők segítőkészek voltak, igaz, stressz így is volt bőven Balázs miatt: hívtak az oviból, hogy most magas a vércukra, játék közben lejött az inzulinpumpa-szerelék... Amit telefonon el lehetett magyarázni, azt megoldottuk, máskor maradt a rohanás a gyerekért, sokszor a munkából elkéredzkedve” – ecsetelte viszontagságaikat Klára. Az iskolában folytatódott mindez, igaz, akkor már saját mobilja volt a gyereknek, baj esetén arról értesítette a szülőket a pedagógus.

Az inzulinpumpa folyamatosan adagolja a szervezetbe az inzulint, megkönnyítve a cukorbetegek életét.

Pszichológus kellett a nővérhez

Zsófiáról hét és fél évesen derült ki, hogy cukorbeteg. „Ő sokkal nehezebben viselte ezt a változást, gyermekpszichológus segítségét kellett igénybe vennünk” – mondta az édesanya. Balázs sem viselte jól a cukorbetegséget, ráadásul ő lisztérzékeny is, de vele azért volt könnyebb elfogadtatni ezt a helyzetet, mert ő ezzel nőtt fel. Nem csak lelkileg volt nehéz a családnak, a költségek is jócskán megnőttek, mert minden glutén- és cukormentes élelmiszer kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos.

Könnyít a kormány a nehézségeken

Bár mindkét gyereknek inzulinpumpája van, ami folyamatosan adagolja a szervezetbe az inzulint, megkönnyítve az életüket, a kis szerkezet és alkatrészei évente, gyerekenként 120 ezer forintba kerültek. „Már van rá ártámogatás, ami nagy segítség” – magyarázza Klára. Megtudtuk: a szenzor is több száz ezer forint lenne, ám az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek 98 százalékos támogatást kapnak a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. Szintén nagy könnyebbség, hogy a gyerekek minden nyáron cukorbeteg gyerekeknek szervezett táborba mehetnek, amit nagyon szeretnek: pozitív élményekkel és új barátokkal gazdagodnak, miközben a szülők számára is megnyugtató, hogy csemetéik jó kezekben, tapasztalt szakmai felügyelet alatt vannak. Ráadásul már a diabétesz- klubok is pályázhatnak támogatásra, melyből speciális táborokat indítanak, és Erzsébet tábort is szerveztek külön cukorbeteg gyerekeknek, 24 órás gyermekorvosi ügyelettel.

Még több segítséget kapnak a cukorbetegek A koronavírus-járvány kiemelten sújtja a cukorbetegeket, az elhunytak harmadának volt diabétesze. A kormány most még szorosabbra fűzte az együttműködést és megállapodást írt alá öt nagy, cukorbetegeket képviselő szervezettel – Magyar Diabetes Társaság, Egy Csepp Figyelem Alapítvány, Sportos Cukorbetegek Egyesülete, Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért – és nem hoz döntést róluk nélkülük.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

ripost.hu

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra