INSIDER

Hihetetlen, milyen helyekre lehet jó a falusi csok

Mintegy kétezer település kerülhet fel a falusi csok-térképre, melyet, ha elfogad az Országgyûlés, akkor gyermekvállalás esetén felújításra, bővítésre és lakásvásárlásra is milliókat ad a kormány. Márpedig vidéken, különösen ingatlan esetében, jóval többet kaphat az ember a pénzéért, mint a fővárosban. Az érintett települések között egészen különlegeseket is talált a Ripost.
  • Szerző: Ripost

„Eladó ház, falusi csok is igénybe vehető rá!” – több ilyen hirdetést is találtunk, alig pár nappal azután, hogy a kormány bejelentette: indul az új támogatás. A falvak polgármestereinél izzanak a telefonvonalak: sorra érdeklődnek a gyermekvállalás előtt álló párok, hogy az adott helyen igényelhető lesz-e a falusi csok. A hatalmas érdeklődés érthető, hiszen a tervezet értelmében a gyermekvállalók egy utód esetén 600 ezer, két gyermeknél 2,6, háromnál pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak – használt lakás vásárlása esetén is. Továbbá kedvezményes, 3 százalék alatti kamatozású hitelt is igényelhetnek az otthonteremtéshez.

 „Már többen érdeklődtek nálam, ezért teszem közzé: Szabadegyháza lakosaira nem vonatkozik a falusi csok, mert nálunk az országos átlaghoz képest nem csökkent a lakosságszám” – írja a helyi polgármester, Egriné Ambrus Andrea a Facebook-oldalán. Ez a település a kivétel, de mintegy 2000 falura vonatkozik az új szabály. A különleges lehetőséggel azokon az 5000 fő alatti településeken élhetnek majd a párok, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki Kormányinfón, hozzátéve: a számítások szerint 2031 települést érinthet így a falusi csok. A Portfolio.hu számítása szerint viszont 1977 település kerülhet fel a falusi csok-listára, mely a gyermekvállalási kedv fellendítése mellett az adott település lélekszámát is növelheti.

A falusi csokkal gyönyörű falvakba is költözhetünk: a hírportál listájáról válogattunk néhány különlegeset.

 

Abádszalók

Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb üdülőhelye a Tisza-tó partjánál található. A vízicsúszdás, homokos fövenyes strandot a helyiek díjmentesen látogathatják, de a különböző vízisportok és a kerékpározás szerelmesei is megtalálják itt a számításukat. A gazdag, szinte minden hónapra külön rendezvényt kínáló település valódi kis paradicsom lehet a kis- és nagycsaládosok számára.

Az interneten egy 160 négyzetméteres, jó állapotú, dupla komfortos abádszalóki, teljesen berendezett családi házat 425 négyzetméteres telken 15 millió forintért találtunk.

Villány

A bor városa – szól a Baranya megyei település szlogenje, ahol általános és művészeti iskola, valamint mezőgazdasági szakképző is üzemel, melyek hosszú távon biztosíthatják az oda születő gyermekek oktatását, fejlődését.

Az odaköltözésen töprengőknek 12,8 millió forintért kínálnak egyszintes, 80 négyzetméteres, kétszobás, gáz-cirkó fűtéses téglaházat, melyhez 500 négyzetméteres, garázsos telek is tartozik.

 

Ki hinné, de a listán szerepel még UNESCO világörökségi hely és több balatoni település is! A további részleteket megtalálod a napilap hétfői számában. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?