INSIDER

Hihetetlen, mi történik idén a magyar eperrel

Idén két héttel korábban kezdődött az eperszezon. Megjelent a piacon a magyar gyümölcs is, igaz, egyelőre aranyárban mérik. A fóliában termesztett magyar eper háromszor drágább, mint az import görög és spanyol, de sokkal finomabb.
  • Szerző: Ripost

Csodálkozva nézik az emberek az óbudai piacon, hogy már lehet kapni magyar epret. A legtöbb pultnál inkább görög és spanyol epret kínálnak, de néhány árusnál már megjelent a hazai. Volt, aki kétszer is elolvasta a kisbetűs feliratot, mert nem akarta elhinni, hogy magyar – és hogy ilyen drága. Legolcsóbb a szamóca, azt 2980 forintért kínálják. Hazai epret 3300-3800 forint közötti árban láttunk. Ehhez képest a görög import kilója nem éri el az 1000 forintot.

A kereskedők szerint a meleg tavasznak köszönhetően érte be a magyar fóliás eper az importot, két héttel hamarabb tudták leszedni, mint az előző években.

„Igaz, hogy még nagyon drága a hazai, de veszik az emberek"

–mondta el a %%-nak Angyal István zöldséges. „A vevők bizalmatlanok a külföldivel szemben, mert nem lehet ellenőrizni, mennyire vegyszeres. Főleg, aki kisgyereknek veszi, inkább kevesebbet kér, de megbízható helyről."

Azt mondják a zöldség-gyümölcs árusok, a nagybani piacon még nincs hazai, egyelőre csak közvetlenül a termelőktől lehet beszerezni, emiatt is drága: kevés van még, így megkérik az árát.

 „A szabadföldi eper is hamarabb jön majd úgy két héttel" – jósolja Szűcs Mihály termelő. „ Már ha lesz, aki leszedje. Az import eper ára 400 Ft-ig lemehet, nálunk a munkás többet kér" - panaszkodott. „ Betesz nekünk ez az irreálisan nyomott külföldi ár! Ezzel is az van, ami a szlovák tejjel, ellehetetleníti a magyar termelőket."

A %% körbenézett a multiknál is. A legtöbb helyen spanyol és görög epret kínálnak, 1000 forint alatti áron. Kivételt jelent és ezzel meglepetést szerzett az Auchan: ott csak magyar epret árulnak.

A negyedkilós dobozos magyar eper 980 forintba kerül, tehát csaknem 4 ezer forint egy kiló belőle.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?