INSIDER

Hihetetlen, mennyibe kerül a cukor

Jól jár, aki idén szeretne befőzni! Most érdemes cukorból "feltankolni", jelentősen esett ugyanis az ára az elmúlt hetekben!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Megrohanták a vevők a cukros polcokat a hipermarketekben: van, ahol csaknem kiürültek az olcsó kristálycukrok pultjai! Nem is csoda, annyira

lement itthon a cukor ára, jóval olcsóbb nálunk, mint az Európai Unióban! 

A Tescoban például 165 és 199 forintért is kapható a sima kristálycukor kilója, az Auchanban pedig 159 forintért is találtunk olyan terméket, aminek az ára tavaly ugyanekkor még 250-300 forint körül mozgott! De a CBA-ban is 169 és 189 forintos márkákkal lehet találkozni.

"A vásárlók a korábbiaknál jelentősen alacsonyabb kristálycukor árakkal találkozhatnak az üzletekben, ezért meg is emelkedett a cukor forgalma" – nyilatkozta a %%-nak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. – "Főleg az uniós kvótaszabályozás megszűnése miatt csökkent ekkorát a kristálycukor világpiaci ára" – tette hozzá.

A magyar cukoripar szereplői bajba kerülhetnek emiatt… "Valóban mélyen az uniós alatt mozog a cukor ára, ami a vevőknek nagyon jó, viszont ha ez így megy tovább, nem fogunk tudni itthon cukorrépát termeszteni. Egyelőre nem tudni, meddig tart az áresés" – mondta Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke.

A vásárlók viszont nagyon örülnek, hogy ilyen olcsó a cukor. – "Én a biztonság kedvéért vettem vagy 15 kilót, mert nem tudom, meddig marad ilyen olcsó" – mondta a %%-nak egy vevő az Auchanban. - "Én főleg barna cukrot veszek, de nagyon örülök, hogy lement a sima kristálycukor ára is. Jó látni, hogy olyan olcsó, mint  sok évvel ezelőtt" – mondta dr. Kárpátiné Sajtós Ilona, egy másik vásárló.

Így aki befőzésre készül, most érdemes elmenni nagyobb tétel cukrot venni: a következő napokban, hetekben talán ilyen olcsó marad!

 

Miért ilyen olcsó a cukor?
A két fő ok egyike, hogy a világban túltermelés van cukorból, a másik pedig, hogy az Európai Unió nemrég megszüntette a cukorkvótákat. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a cukor világpiaci ára már­cius végén nyolc hónapi mélypontra került, miután a meghatározó termelők közül India, Thaiföld, az Európai Unió és Kína a korábbinál is nagyobb mennyiséget termelt.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?