INSIDER

Hihetetlen fejlődést mutat az SMA-s kislány, Noémi: „az egészséges embernek ez természetes, de nekünk nagy előrelépés”

Gyorsan fejlődik Noémi, hónapról hónapra javul az állapota.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A műtétre azért volt szükség, mert Noémi jobb oldala a súlyos gerincferdülés miatt már nem fejlődött együtt a ballal, a tornában is akadályozta – mondta a Blikknek Seres Klaudia, a kislány édesanyja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nő a lapnak elmondta: ortopédusokkal és gyógytornászokkal is megvitatta a korrekciós műtétet, ami elkerülhetetlen volt. Noémi nagyon jól viselte az operációt, két napig az intenzíven, majd három napot az ortopédiai osztályon feküdt.

A gyermek fejlődésében nagy előrelépés, hogy múlt hónapban Pécsett egy ortopéd klinikán megműtötték a gerincét. Egyre ügyesebb, már az ajándékokat is képes saját maga, segítség nélkül kicsomagolni.

A kislányt 2014-ben diagnosztizálták SMA-val, miután Klaudiának feltűnt, hogy nem képes felülni, megfordulni az ágyban. Azonnal elkezdődtek a szinten tartó terápiák. Az idő előrehaladtával azonban kiderült, hogy a gyógytorna nem elég. Ő már elmúlt két éves, a Zolgensmát, amit megkapott Zente és Levente már nem kaphatja meg, de a Spinranza neki is segíthet. Január óta már négy kezelést kapott, édesanyja szerint az eredmények biztatóak.

„Sokkal tovább képes megtartani magát, gyorsabbak a mozdulatai. Korábban az ajándékait nem tudta segítség nélkül kicsomagolni, most már ez is megy. Az egészséges embereknek ez teljesen természetes, nekünk viszont nagy előrelépés„ – mesélte Klaudia.

A gyermek egy izomvizsgálaton is átesett, a teszt pedig egyértelműen kimutatta, hogy az izomzata pár hónap alatt erősödött, izomtömege pedig növekedett.

„Folyamatosan fertőtlenítettem, és persze sehova sem mentünk. Szerencsére a családom a segítségünkre volt, ők intézték a bevásárlást, mi pedig bezárkóztunk Noémivel” – ecsetelte a koronavírus okozta megpróbáltatásokat az édesanya.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?