INSIDER

Hihetetlen, ennyiszer úszta meg a halált ez a magyar informatikus

Moldován Csaba csak úgy vonzza a veszélyt: egy háborút, három terrortámadást élt túl, most pedig két hétig a garázsának a foglya volt önkéntes karanténban, ahová a koronavírus miatt vonult.
  • Szerző: Ripost

A matematikus, jövőkutató, IT-szakember az egyetem elvégzése után televíziós csatornák és stúdiók informatikai rendszerének kiépítése miatt állandóan külföldön dolgozott. Éppen a 30. születésnapját ünnepelte Londonban 2005-ben, amikor felrobbantották a metrót, 787 utas megsérült, 52 ember pedig meghalt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay

– Itt tapasztaltam meg először, hogyan kezelnek válsághelyzetet irányítottan. Akkor azt hittem, nem lesz több életveszély, ám 2006-ban Bejrútban éppen ebédeltem, amikor az izraeli bombák tőlem 3 kilométerre elkezdtek potyogni. Az utolsó géppel éppen csak haza tudtam jönni.

- kezdte Csaba a Blikknek.

Alig egy évvel később Jordániában egy szabadnapon az ammani amfiteátrumba indultam a kollégákkal kirándulni, előttünk pár perccel mészároltak le 21 angol és amerikai turistát. Mire odaértünk, halottak hevertek körülöttünk, majd egymás után száguldoztak a mentők” – mondja Csaba, aki eldöntötte: többé nem megy veszélyes helyre dolgozni.

Belgium nem is tűnt annak, mégis 2016-ban éppen a lakása mellett robbantották fel a metrót március 22-én.

Pár nappal korábban itt még velem volt a családom, a három kislányom. Ekkor döntöttem el, jobb hazajönni, mert bárhol vagyok külföldön, ott szörnyűség történik

– mondja Csaba, akinek az volt a legfontosabb, hogy a lányai, a 14 éves Zora, a tíz éves Mira és a 7 éves Bora egészséges boldog környezetben nőjenek fel édesapjukkal, aki most épp a távoktatás fejlesztésén dolgozik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?