INSIDER

Hídra vetítve nézi a mesét a világjáró magyar kisfiú, aki már több tucat országban járt

Markó Zoltán és Okos Tímea közös szenvedélye a hátizsákos világfelfedezés. Szerelmük gyümölcse is éppen egyik nagyobb útjukon, Guatemalában fogant meg. A pár azonban ezt követően sem adta fel az utazgatást, hármasban folytatták.
  • Szerző: Ripost

Markó Leopold születésétől fogva a világot járja. Még csak 30 hónapos, de már 30 országban megfordult. Az Instagram népe Poldiként ismeri. Augusztus elején még a gízai piramisok tövében sétált szüleivel, a szeptembert viszont már a görög Meteorák tövében köszöntötte. A világjáró kisfiú nagyon rutinos utazó, de a meséket is nagyon szereti. Így édesapja néha egy 300 éves hídra, máskor a lakókocsijuk hátuljára vetít neki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A hídra vetített mesét nézi Leopold (Fotó: Instagram)

Játékos név, de bárki meg tudja jegyezni

A kisfiú névének kiválasztásában szerepet játszott, hogy az egész világon könnyen kimondható legyen, és van benne egy kis játék: a Markó Poldi névről egyből beugrik a világfelfedező Marco Polo. A kisfiú kétéves korára a hazáján kívül járt már Guatemalában, Mexikóban, Ausztriában, Ukrajnában, Szloveniában, Olaszországban, Vatikánban, Thaiföldön, Hong Kongban, Makaóban, Katarban, Csehországban, Szlovakiában, az USA-ban, Jordániában, Izraelben, Dubajban, Lengyelországban, Litvaniában, Lettországban, Észtországban, Finnországban, Németországban is a szüleivel.

Sosincs pontos tervük, menet közben alakul

Azóta újabb hat országgal bővült a lista, nyár elején repülővel Egyiptomba utaztak, de épp csak hazaértek, már tervezték a következő lakókocsis túrát.

„A mostani utazásunk mottója: akkor ma itt alszunk„ – mesélte Okos Tímea.

Poldi anyukájával, Tímeával (Fotó: Instagram)

„Amikor elindultunk Budapestről, még fogalmunk sem volt arról, hogy estére hova sodor minket az út, menet közben döntöttünk mindenről. Szokás szerint elvárások helyett elképzelésekkel, pontos tervek helyett vázlatpontokkal vágtunk bele a balkáni utazásba és így mindig jól sülnek el a dolgok” – fogalmazott Tímea.

Sötétben érkeztek, csodára ébredtek

Egy este a család kis úttalan utakon kezdte el keresgélni azt a helyet, ahol az éjszakát tölthetik.

„Betévedtünk egy szúnyogos susnyásba, vacak utakon döcögtünk, már belefáradtunk, kezdtük feladni, amikor egy étterem előtt megláttunk egy placcot a parton. Az étterem már zárt, és a kérdést sem értették, hogy megállhatunk-e ott éjszakára, hiszen ez természetes. Reggel csodálatos látványra ébredtünk a lakókocsiban a Duna partján: Galambóc vára volt a kilátásunk. Szerbia volt Poldi 27. országa” – mesélte Tímea.

A család imád utazni (Fotó: Instagram)

Szabadság, Meteorák, istenek

A világjáró család Szerbiából Koszovóba utazott, majd onnan Észak-Macedónián át Görögországba. Az este a tengerparton érte őket. Amikor egy jó hosszú alvás után a kis Poldi kinézett a lakóautó ablakán, a Meteorákat látta meg. Mindjárt mondta is a szüleinek: ott laknak az istenek!

„A lakókocsis utazásban a szabadság a legjobb” – folytatta Tímea.

„Az egyik legjobb dolog, hogy az aranyló reggeleken még fogalmunk sincs, aznap este vajon hol parkolunk majd le – erdőben, hegyekben, egy több száz éves kőhídnál vagy éppen közvetlen egy tó, tenger, folyó partján. Bárhol, ahol éppen kedvünk tartja, de a lényeg, hogy ha este Poldi mesét szeretne nézni, azt is megoldjuk. Volt már, hogy hídfalra, de olyan is, hogy a lakókocsi hátuljára vetítettük neki„ – mosolyodik el az anyuka.

Miből, mikor?

Poldi szülei ugyanúgy dolgoznak, mint mindenki más, édesapja üzletember, édesanyja alkalmazott egy cégnél, Poldi bölcsődébe jár. A szabadságukat és az ünnepeket, hétvégéket töltik utazással. Ahogy Tímea fogalmaz: ők nem tárgyakat gyűjtenek, hanem élményeket. Többnyire a lakókocsiban alszanak és a helyben vásárolt élelmiszereket fogyasztják. A látnivalókra igen, de luxusra nem költenek.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsók titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?