INSIDER

Hetvenéves, ócska szovjet hajó süllyedt el 7 másodperc alatt

Egy szovjetek által leselejtezett régi hajó volt a Hableány, ami szerdán elsüllyedt a Dunán. Két éve már volt egy mûszaki hibás balesete: letarolta a Petőfi hídnál a partot és a mólót.
  • Szerző: Ripost

Egy ócska, régi hajó borult be szerdán  a Dunába a Margit híd pilléreinél, miután szabályosan letarolta egy hatalmas szállodahajó. Döbbenetes, de a hajó alig 7 másodperc alatt felborult és elsüllyedt, esélyt sem adva a túlélésre a hajó belsejében lévőknek. A hajón egy dél-koreai turistacsoport utazott. Lapzártánkig 7 koreai túlélőt és 7 koreai holttestét találtak meg, 21 embert – köztük a magyar kapitányt és magyar segítőjét, valamint 19 koreait – még kerestek.

Ócska szovjet konstrukció

De hogy süllyedhetett el ilyen gyorsan a hajó? Erre talán magyarázatot ad, hogy egy igen régi szovjet konstrukcióról van szó. 1949-ben, vagyis 70 éve gyártották a Szovjetunióban, a mai Ukrajnához tartozó Herszonban. Ezt a típust csak 1965-ig gyártották, tehát már igen elavultnak számít. A szovjetek le is selejtezték, és rejtélyes körülmények között, a rendszerváltás zűrzavarában átkerült Magyarországra.  Szakszervezeti, vagyis SZOT-sétahajó lett belőle 1992-ben. Egy időben BKV-hajóként is funkcionált, majd tulajdonosváltás után mai tulajdonosa rendezvényhajóként működteti 2003 óta. A hajót azóta persze felújították már, üzemeltetője, a Panorama Deck szerint jó műszaki állapotban volt és minden műszaki engedélye megvolt.

A Hableánynak már volt egy balesete, műszaki hiba miatt két éve nekiütközött a Petőfi hídnál a partnak és a mólónak.

Az utasoknak esélyük sem volt a menekülésre

A pórul járt Hableány az ütközés szöge miatt süllyedt el szinte másodpercek alatt, az utasok nagy részének esélye sem volt a menekülésre.

„Ha a nagyobb hajó pont az orrával trafálta volna telibe a kisebbet, akkor jobb esélye lett volna az utasoknak és a legénységnek is. Ehelyett a Hableány oldalát találta el a hatalmas szállodahajó, ezzel megpecsételte a másik hajó sorsát. Nem roncsolódott a hajótest, hanem egy az egyben felborult. Ennek hatására betörtek az ablakok is, így szinte másodpercek alatt megtelt az utastér vízzel és a folyóba merült a szerencsétlenül járt turistahajó, annak ellenére, hogy mindegyik hajón van menekülési útvonal" – magyarázta lapunknak Révész Attila hajózási műszaki szakértő.

Mindkét hajón hibázhattak

Rejtélyes, hogy miért történt a baleset, a szakértők most vizsgálják az okokat.

Az biztos, hogy a hatalmas, 135 méteres hosszú és 29 méter széles Viking Sign túl gyorsan ment, egyes információk szerint nem is jó helyen: állítólag két másik hídpillér alatt kellett volna elhaladnia. A felvételeken látszik, ahogy utoléri, meglöki és egy pillanat alatt felborítja a kisebb turistahajót.

A kis hajón pedig, talán az eső és a rossz látási viszonyok miatt, nem látták a nagy hajót: van egy pillanat, amikor úgy tűnik a felvételeken, hogy a kis hajó kanyarodik be a nagy elé – talán egy uszadékfa vagy egy hibás manőver miatt? Vagy azért, mert a nagy hajó akkor már meglökte? Ezekre a kérdésekre még nincs válasz.

A dunai hajósok szerint kódolva volt a katasztrófa

„Kaotikus a helyzet a Duna budapesti szakaszán. A folyó már telített, egymás hegyén-hátán haladnak a kisebb és nagyobb hajók. A nagyobb probléma az, hogy vállalhatatlanná vált az egész, mert a szakma tele van egyre több tapasztalatlannal. A nagyobb szállodahajók túl gyorsan mennek, gyakran okozva vészhelyzeteket, míg a kisebb hajók nincsenek megfelelően felszerelve. A hatósági követelmény csupán egy AIS-jeladó, ami néhány alapvető adatot tartalmaz csak. De sok hajón nincs sem GPS, sem normális radar sem "– mondta a %%-nak Révész Attila hajózási műszaki szakértő.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?