Létrehozva: 2019.03.29.

Hétfőtől óriási változás jön az egészségügyben: Megszűnik a hálapénz a várólistáknál

Büntetik az orvost hétfõtõl, ha betegének nem a lehetõ legkorábbi mûtéti idõpontot adja. Így többé nem éri meg az orvosnak, hogy hálapénzért korábbra sorolja a betegét. Ezzel megint egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy a korrupció kiszoruljon az egészségügybõl.

Április 1-jétől, vagyis jövő hétfőtől megújul a kórházakban a műtéti várólisták rendszere.

A cél az, hogy mindenki a lehető leggyorsabban jusson hozzá ahhoz a beavatkozáshoz, amire szüksége van.

Az orvos köteles a legkorábbi műtéti időpontot adni

Ezentúl az orvos köteles a lehető legkorábbi időpontot megadni a betegnek, és ettől csak akkor térhet el, ha annak szakmai oka van, vagy ha a beteg külön kéri.

„Ilyen ok lehet például, ha a beteg állapota miatt kell későbbre tenni a műtétet" – mondta el egy vidéki kórházi sebészorvos.

„Előfordulhat, hogy a páciens egyéb betegségei miatt be kell állítani a gyógyszerezését, rendezni kell a vérnyomását vagy vércukorszintjét, de az is megtörténhet, hogy a műtét előtti aneszteziológiai konzíliumon derül ki, hogy gond van az altatással. Arra is volt már példa, hogy családi okokra hivatkozva maga a beteg kérte, halasszuk későbbre a műtétet."

 

Borítékért gyakran járt korábbi időpont…

Az orvos elárulta: tud olyan gyakorlatról, hogy aki az osztályvezető főorvosnál járt egy borítékkal, az kapta meg a legközelebbi műtéti időpontot, de úgy véli, az új rendszer bevezetésével ez már nem éri meg a kockázatot. Arra viszont továbbra is lesz mód, hogy a beteg halasztási kérelmét figyelembe vegyék.

A tervezett műtéteket aszerint írják ki, hogy az adott intézményben hány operáló csoport, hány sebész és műtő van, ezenkívül az is számít, milyen keretet kap a kórház az adott műtétek elvégzésére.

 

Mostantól az érkezési sorrend számít

Ha például egy kórház heti húsz térdműtétet tud elvégezni, akkor hagynia kell egy-két időpontot a halaszthatatlannak bizonyuló esetekre, ugyanakkor a többi műtéti időpontot a betegek érkezési sorrendjében kell feltöltenie. Eddig is írásban kellett indokolnia az orvosnak, ha előrébb vagy hátrébb sorolt egy beteget, mert a számítógépes nyilvántartási rendszer nem engedi tovább, de azt nem büntették, ha az orvos nem a lehető legközelebbi műtéti időpontot adta meg.

„Nem a büntetés a cél, hanem az, hogy a beteg a lehető leggyorsabban műtőasztalra kerüljön a diagnózis után" – nyilatkozta több fórumon is Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

 

Kórházanként megnézheti a várólistákat a beteg a neten

Megújult az alapkezelő honlapja. Sokkal áttekinthetőbb lett, miután különválasztották a betegnek, az egészségügyi dolgozónak, illetve az intézményvezetőnek szóló információkat.

A betegek meg tudják nézni, mennyi az átlagos várakozási idő annál a műtétnél, ami rájuk vár, melyik kórházban mennyi időn belül kerülnének sorra, s aki már szerepel a várólistán, az esetazonosítója segítségével lekérdezheti a műtétje tervezett időpontját is.

 

Másik kórházba is átmehetünk, ha ott rövidebb a várólista

Ha a beteg csak sokára kapott időpontot, jogában áll, hogy másik kórházhoz forduljon, ahol gyorsabban sorra kerülhet. Itt persze sok szempont van: ha valakinek több hónap múlva lesz nagyműtétje például Pécsen, akkor meggondolandó, hogy egy közelibb időpontra befeküdjön-e mondjuk Szegeden a kórházba: lehet, hogy nyer pár hónapot, de cserébe nem biztos, hogy a családja tudja majd látogatni, s a környezet sem lesz ismerős… Mindenkinek megvannak a saját szempontjai: kibírom-e még pár hónapig ezzel a fájdalommal, hogy egy közeli kórházba feküdjek be vagy nem?

 

A lényeg: mindenki választhat!

Juditnak nyolc éve építettek protézist a csípőjébe. A budapesti asszony közel egy évet várt arra, hogy megműtsék.

„Túl azon, hogy mindaddig fájdalmaim voltak, amíg meg nem műtöttek, a kiszolgáltatottság érzése volt a legrosszabb" – meséli. „Én is gondoltam rá, hogy ha megfelelően kibélelnék egy borítékot, talán gyorsabban sorra kerülnék, de sosem voltam ügyes az ilyesmiben. Ez az új módszer, amikor mindent a számítógépen lehet ellenőrizni, és amikor az orvosnak a lehető legkorábbi időpontot kell megadnia, csökkenti ezt a kiszolgáltatottságot. Megnéztem, annak, akit ma írnak ki műtétre, feleannyit kell várnia, mint annak idején nekem."

 

Lényegesen rövidültek a várólisták
Az elmúlt hat évben lényegesen rövidültek a műtéti várólisták. Az összes várakozó száma több mint 70 ezerről 28 ezerre csökkent. Ugyanilyen jelentős arányban csökkentek a várakozási idők is, különösen kiemelkedő mértékű a csökkenés a szürkehályog műtétek, valamint a csípő- és térdprotézis-műtétek esetén, ahol a várakozási idő megfeleződött. Az általános adatok a várólistákról a következő weboldalon érhetők el: http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/varolista

 

Másik kórházba menne műtétre?
Keresse a várólista-felelőst! Minden betegnek jogában áll másik kórházban megműttetnie magát, ha ott rövidebb a várólista, és a kórháznak van erre kapacitása. Minden kórház honlapján megtalálható névvel, telefonszámmal az adott intézmény várólista-felelőse, őt kell felhívni és vele kell egyeztetni az átirányításról. A következő honlapcímen pedig régiónként, a régióra kattintva pedig kórházanként is megnézhető, hogy hol mennyit kell várni a műtétre. A cím: https://jogviszony.neak.gov.hu/varolista_pub/

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

life.hu

Csillagjegyek, akik nem tudnak leállni: állandóan rágódnak

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább