INSIDER

Hétfő hajnalig mulattak a romák a Bakonyban

100 éve van ilyenkor búcsú Csatkán, ami  jó 60 éve a Kárpát-medencei cigányság legnagyobb ünnepévé vált.  Ezt a Ripost-nak maga dr. Székely János szombathelyi püspök mondta el a kis Komárom-Esztergom megyei településen, ahol ő maga is misézett, részben lovári nyelven, és rengeteg cigány családnak osztott áldást.
címkék:

A legendás csatkai búcsúra romák generációi járnak, több ezren jönnek el a világ minden tájáról, ilyenkor több tucat keresztelőt is tartanak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Már péntek este megjelentek az első sátrak, szombat-vasárnap pedig „nagyüzem” volt zenével, vásárral, étel-itallal, kétóránként misével.

– Látom, szakadt a nadrágja, jöjjön, adok magának egy rendes farmert – kínálja a portékáját Varga Imre. A vándorcigánynál több eladó holmi van, felsorolja a választékot és már tartja is a kezét a pénznek. – Valamiből fedezni kell a költségeket – magyarázza mosolyogva. –Mindenhol eladok valamit, így mindig van miből élni, s menni tovább – teszi hozzá és mutatja a bicikli kerekén a képeslapokat azokról a helyekről, ahol már megfordult. A világjáró biciklijének két rendszáma is van. Kiderítettük: az egyik egy ideiglenes osztrák, a magyar rendszám pedig egy 15 éve forgalmon kívüli Wartburghoz tartozik. A várpalotai férfinak saját bevallása szerint 40 unokája és 10 asszonya van, akik közül kettőt a csatkai búcsúban ismert meg…

 

Minél nagyobb a gyertya, annál nagyobb a bűnbánat… A romák döntő többsége mélyen hívő, de ritkán járnak gyónni. A búcsúban nemcsak az elhunytak emlékére és Mária tiszteletére gyújtanak gyertyát, hanem a bűneik megbocsátásáért is. Minél nagyobb gyertyát gyújt valaki, annál több a megbocsátani való – tudtuk meg.

 

A hagyományokra büszke Sztojka Zoltán a Romani Design ingét viseli. A márka a hagyományos cigány népviselet elemeit ötvözi a modernnel – tudtuk meg a vásárban Varga Erika designertől. A tervező hagyományos roma családban nőtt fel, ahol őrizték a hagyományokat, és látta, hogy a romáknak a modernre is van igényük, így megalkotta a saját ruhamárkáját. Volt kiállítása Brüsszelben, de Prágában és Dohában is csinált már divatbemutatókat.

 

A búcsúra gyalogos zarándokok is érkeztek:

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?