INSIDER

Házassági tippek a házasság hete arcaitól, megszólal Eszter és Rudolf

Csapatjáték szerelemmel – így szól a 2020-as Házasság hete mottója. Ebben jók Semsei Rudolf és Dobay Eszter, akik 4 gyereket nevelnek és 18 éve házasok.
  • Szerző: Ripost

„Egymásnak kell élni, nem csak a gyereknek”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„ Egy társ más , mint én, neki más okoz örömet, mint nekem”

„Egy életen át kell udvarolni”

„A fiatal párok többsége az esküvőre készül, és nem a házasságra”

„ A házasság szexi!”

Fotó: VivienNaomi Photography/ Family magazin

Eszter és Rudolf, a Házasság hete arcai

Minden évben egy példamutató házaspárt választanak a rendezvény arcainak a szervezők, a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi egyházak Ökumenikus Tanácsa. A rendezvénysorozat idei arca Dobay Eszter és Semsey Rudolf: 4 gyereket nevelnek és 18 éve házasok.

18 éve házasok Eszter és Rudolf/ Fotó: VivienNaomi Photography/ Family magazin

Nem csak a saját házasságukkal foglakoznak: jegyespárok felkészítését is vállalják. Mint mondják, azért van a legtöbb válás, mert a párok rájönnek, hogy csak a gyerek tartja össze őket. De ha együtt akarnak megöregedni, akkor egymásnak kell élni, nem csak a gyerekeknek.

„Én 17 éves voltam, Rudi 19, amikor megismerkedtünk. Folyamatosan tudtunk egymásról, de csak 22 évesen lettünk egy pár és már több mint 18 éve házasok vagyunk„ - meséli Eszter. „Nagykorú lett a házasságunk” – tette hozzá Rudolf. Amikor eldöntötték, hogy összeházasodnak, nem akartak feltételeket szabni egymásnak, de azt tudták, hogy hasonló az értékrendük.

Eszter és Rudolf 4 gyermeket nevelnek

„Tudni kell, hogy egy társ más, mint én, ami nekem örömet okoz, az neki nem. Például Eszternek az érintés nem a szeretetnyelve, őt zavarja, ha hozzábújok tévénézés közben„ - ecseteli Rudolf. „De tudja, hogy nekem fontos, ezért gyakran kézen fogva sétálunk” – tette hozzá.

„Sok apróságon múlik a sikeres házasság: nem csak a kapcsolat elején, hanem egy életen át kell udvarolni, dicsérni kell a másikat, de az is fontos lehet, hogy lesegítem róla a kabátot – ezek az apró „munkák” meghálálják a fáradozást, érezzük, hogy a másik életre szólóan akar tenni értünk. „ Tenni kell a kapcsolatokért„- erősíti meg férjét Eszter.

Egy kapcsolattal akkor lesz gond, ha elengedik, ha nem foglalkoznak vele és olyankor nehéz visszarántani is. A Házasság hetének arcai arra is oda figyelnek, hogy minőségi időt töltsenek egymással.

A gyerek születése után is megoldják a kimenőket. A családi vacsora különösen fontos az életükben, akkor ülnek le beszélgetni egymással és a gyerekekkel.

„A feleségem nagyon jól tolerálja, hogy későig dolgozom, ha hétig nem érek haza, akkor később vacsorázunk ”- mondta Rudolf. A kicsi és a kamasz gyerekek is bekapcsolódnak, ilyenkor másfél órát együtt vagyunk, ez egy töltődési pont mindannyiunknak – tette hozzá.

„Ezért is választottuk a csapatjáték szerelemmel mottót, mert a csapatjátékot nagyon fontosnak tartjuk„ - mondták el. „Mi ebben vagyunk nagyon erősek” – tette hozzá Eszter. „Folyamatosan energiát kell bele fektetni, nem elég a kapcsolat elején tudni, hogy mit szeret a másik, mert ezek folyamatosan változhatnak„ - magyarázta Eszter. Nem csak a saját házasságukkal törődnek, jegyesfelkészítő kurzust is tartanak, fiatal párokat hallgatnak meg és adnak tanácsot nekik. „A párok többsége az esküvőre készül és nem a házasságra” – jegyezte meg Eszter. A kurzusokon kötetlen beszélgetésben a szeretetnyelvekről, a konfliktusokról és a gyereknevelésről is beszélgetnek a leendő házasokkal.

„A házasság szexi„ - foglalja össze Rudolf. „ Sokkal másabb, mint önmagában az együttélés. Más dimenziót kap a kapcsolat, egy életre szóló eskü. Ennek hatására másképp kezeli a krízishelyzeteket az ember ”- vélekedik. Szerinte nem csak a két félnek, hanem a gyerekeknek is biztonságot ad, ha szüleik házasságban élnek. Egy barátja példáját is elmesélte, aki 7 év után most kérte meg a barátnője kezét, és nincs ugyan gyerekük, de azóta nem csak párnak, hanem családnak érzik magukat.

És ezeket olvastad már?