INSIDER

Három szívszorító baleset Magyarországon: tényleg csak ennyi kell a tragédiához?

Alsóbélatelepen egy zenét hallgató fiatalt sodort el a vonat; amputálni kellett a lábát. Nagybörzsönyben a saját autójában lőtte fejbe egy vendége a helyi vadászt, Vértesszőlősnél pedig egy fán fennakadt siklóernyős alatt szakadt le az ág az őt menteni próbáló helikopter rotorjától. Mindhárom esetben fura balszerencse okozott bajt.
  • Szerző: Ripost

Mindenki jót akart, mégis életveszélybe került egy ember

Mi történt?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vasárnap délután Vértesszőlősnél került bajba egy siklóernyős: becsukódott a felette lévő szövetdarab fele, befűződött az ernyője, és zuhanni kezdett. Mivel tapasztalt siklóernyős volt, kinyitotta a mentőernyőjét és teljes biztonsággal landolt egy nagy fán. Onnan azonban – hiába ipari alpinista – felszerelés nélkül egyedül nem tudott lejönni. Kutya baja sem volt, még posztolt is a fáról a Facebookon, várva a segítséget, sőt, még az érkező mentőhelikoptert is lefotózta és kirakta a Facebookra. Aztán a fáról valószínűleg éppen az érte érkező helikopter rotorszele miatt zuhant le, és életveszélyes sérüléseket szenvedett, lapzártánkkor még harcoltak az orvosok az életéért...

Fotó: Facebook

Hogy lett volna elkerülhető?

A bajba jutott siklóernyősök számára több lehetőség is van, ahol segítséget kérhetnek, ilyen a HFFA (Magyar Szabad Repülők Szövetsége) és a Repülésbiztonsági Szolgálat (REBISZ) is. Jó esetben a fán rekedt Zsolt értesíti őket, ők pedig felküldenek érte a fára egy alpinistát, majd lejönnek együtt. Zsolt telefonált is, de eközben valaki a környékről jót akarva felhívta a 112-t is – ami egyébként törvényi kötelezettsége is minden szemtanúnak, hasonlóan egy közúti balesethez. A hívás beindította a leállíthatatlan gépezetet: az eljárás elindult, a hatóságnak le kellett szednie a fáról Zsoltot, akiért végül egy honvédségi MI-8 helikopter érkezett a helyszínre, hamarabb, mint a Zsolt által értesített szakemberek.

„Az ernyő és a főernyő szélbefújást kapott, tehát vitorlaként kezdett funkcionálni, és eltört alatta a fa. Én úgy gondolom, a pilóta nem mérte fel megfelelően a lehetőségeket” – mondta el lapunknak Szőlősi László, a REBISZ vezetője. Zsolt lapzártánkkor is kritikus állapotban volt még, nem tudni, hogy felépül-e vagy sem.

A tanulság:

Mindig óvatosnak kell lenni, mert abból is lehet baj, ha mindenki jót akar és betartja a szabályokat...

Vadászbaleset – Poénkodás vezetett életveszélyes tragédiához

Mi történt?

Pénteken Nagybörzsöny erdésze, Sz. Péter vadászatra indult két vendégével, de az autóban egyikük véletlenül fejbe lőtte az erdészt, aki azóta is kritikus állapotban van.

Hogy lett volna elkerülhető?

Bár ilyenkor természetesen senkinek nem fordul meg a fejében, hogy akár el is sülhet a fegyvere, töltött fegyverrel soha nem szállunk be egy autóba, ez még poénkodási céllal is tilos. Bizarr módon erre magának az erdésznek kellett volna figyelmeztetnie a vendégeit, ez azonban nem történt meg. A súlyos baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. Ha foglalkozás körében elkövetett gondatlanság miatt kell felelnie valakinek, akkor a tettes maga az áldozat, Sz. Péter lesz, hiszen ő volt a felelős azért, hogy a civil vendégek megfelelő módon, töltetlen fegyverrel szálljanak be a kocsiba…

A tanulság:

A vadászat nem játék, nincs helye a poénkodásnak, a szabályokat mindig be kell tartani.

Vonatgázolás – Hiába kiabáltak neki, nem hallotta

Mi történt?

Valószínűleg a vasútállomás melletti büfében italozott, majd fülhallgatóját a fülébe dugva indult el egy 22 éves fiatalember Alsóbélatelepen. A férfi a piros jelzés ellenére haladt át az átjárón, amikor a nagy sebességgel érkező tehervonat elgázolta. Súlyos sérüléseket szenvedett, a lábát amputálni kellett.

Fotó: TV2

Hogy lett volna elkerülhető?

A szemtanúk szerint többen is kiabáltak a fiatalembernek, de ő annyira hangosan hallgatta a zenét, hogy sem a figyelmeztető kiáltásokat, sem a közeledő vonatot nem hallotta…

A tanulság:

Közlekedés közben soha ne „dugjuk be” a fülünket – kizárva a külvilágot!

És ezeket olvastad már?