Létrehozva: 2021.01.20.

Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

Február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert elmondta: 2021-ben egy áltagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő csaknem 37 650 forintot kap – a 13. havi nyugdíj első részleteként2021 februárjában, a havi nyugdíján felül.

Fotó: MTI

Kiemelte: az öregségi nyugdíjasok mellett az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban, valamint a nyugdíjszerű ellátásban részesülők – összesen 2,56 millió ember – kapják meg idén az egyheti plusz juttatást, 77 milliárd forint értékben.

Zsigó Róbert elmondta azt is, hogy aki bankszámlára kapja az ellátást, már február 12-én hozzájut a plusz összeghez, postai kézbesítés esetén a februári ellátással együtt, február 12-től kézbesítik a postások a járandóságot.

Az államtitkár felidézte: 2010-ben a kormány megállapodást kötött a nyugdíjasokkal, amelyben vállalta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

„Álltuk a szavunkat” – jelentette ki, ismertetve: 2010 óta a nyugdíjak reálértéke több mint 10 százalékkal emelkedett, emellett az idősek az elmúlt négy esztendőben 220 milliárd forint extra kifizetést kaptak, nyugdíjprémium, Erzsébet-utalvány és rezsiutalvány formájában.

A kormány minden lehetséges eszközzel segíti az időseket – hangsúlyozta az államtitkár.

Képünk illusztráció
Fotó: MTI

Zsigó Róbert azt mondta: a baloldali kormányok a korábbi válság idején elvették a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat, az Orbán-kormány azonban a koronavírus-válsághelyzet idején is figyel rájuk, és 2024-ig négy részletben visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Az ütemezés szerint 2021-ben egyheti, 2022-ben kétheti, 2023-ban háromheti összeget kapnak kézhez a nyugdíjasok, 2024-től pedig a teljes havi juttatást megkapják az érintettek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldali kormányok 2,4 millió embertől vették el a 13. havi nyugdíjat, az Orbán-kormány azonban ennél több embernek adja vissza a 13. havi nyugdíjat, hiszen azt a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkapják.

A kormány döntése értelmében a 13. havi nyugdíjnak nincs felső plafonja, és megmarad a gazdasági növekedéshez kötött nyugdíjprémium lehetősége is. az inflációkövető nyugdíjemeléssel ez év januárjától 3 százalékkal emelt nyugdíjszerű ellátást kapnak az érintettek. Ha az éves várható infláció ennél magasabb lesz, akkor novemberben – januárig visszamenőleg – korrekciót hajtanak végre, és a nyugdíjasok megkapják a különbözetet.

2021-től a nyugdíjasok minden évben – a januári nyugdíjukon felül – tizenharmadik havi nyugdíjban részesülnek. A juttatás visszaépítése azonban négy részletben történik. A tizenharmadik havi nyugdíj összege a kifizetésének első évében, 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka. 2024-ben a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják. Ezt követően minden évben az egy havi nyugdíj összegét kapják a jogosultak. A tizenharmadik havi nyugdíjhoz hasonló módon kapnak tizenharmadik havi ellátást más pénzbeli ellátásokban részesülő személyek. A tizenharmadik havi nyugdíj annak a nyugdíjasnak jár, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára részesült az ellátásban. Tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugellátásban részesülők, vagyis az öregségi nyugdíjasok, a hozzátartozói nyugellátásban részesülők és a szövetkezeti járadékosok kapnak. A tizenharmadik havi nyugdíjat a nyugdíjfolyósító szerv a tárgyév első negyedévében, hivatalból, külön határozat meghozatala nélkül folyósítja. A törvény 2021. január elsején lépett hatályba.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni