INSIDER

Három focipályányi szemét úszik a Tiszában

Döbbenetes videót készített egy kezdő természetfilmes, az anyai ágon magyar, apai ágon ukrán származású Ljasuk Dimitry. A Tisza-tó megszállottja szerint három focipályányi szemét gyûlt össze Kiskörénél, és ez az Ukrajnából érkező árhullámokkal csak tovább nő. Muszáj cselekedni!
  • Szerző: Ripost

PET-palackok, flakonok, falióra, mosógép – az elbomló uszadékfák között három focipályányi szemét hullámzik a Tiszán, de nem csak a vízfelszínen, hanem a szakemberek szerint akár két méter vastagon a víz alatt is. Ljasuk Dimitry júniusban készített felvételei szíven ütik az embert. Mint mondja, a helyszínen a szörnyű látvány mellett iszonyatos bűz terjengett, több tonnányi rothadó szemét szaga.

„Nemrég tettem egy kísérletet: 60 önkéntessel három óra alatt sikerült mintegy másfél tonna szemetet összeszednünk. Amikor megláttam, mi van a Tiszán, az volt az első gondolatom, hogyan tudnék valami hasonlót tenni ugyanitt. Aztán körbejártam a szeméttengert, és rájöttem, hogy ehhez nem önkéntesek, hanem nagy gépek és szakemberek kellenek. A szemét alatt erős a sodrás, ha valaki beleesik, az a közel két méter vastag szemétréteg alatt reked... Életveszély!” – mondta a %%-nak Ljasuk Dimitry, aki eldöntötte: ha nem is Kiskörénél, de vízre száll a környezetért. Legénységet toborozva maga is gyűjti majd a palackokat június 14. és 18. között a Tiszai Pet-kupán, hogy tisztábbá tegye a folyót.

Sziszifuszi munkának tűnik a palackmentesítés, pláne, hogy minden árhullámmal újabb, jelentős mennyiségű szemét érkezik.

„Ha nem szednénk össze, akkor még több lenne!” – hangsúlyozza a természetfotós.

„A palackcímkék árulkodók, a Kiskörénél összegyűlt szemét fele külföldről való. Nem figyelnek oda erre a szomszédaink, ahogy mi sem...

Szeretném kulturáltan megértetni a Tisza külföldi szakaszán élő emberekkel és vállalatokkal, hogy a saját folyójukat mérgezik. Felelőtlen és veszélyes, amit csinálnak” – tette hozzá. A természetfilmes diplomáciai kapcsolatokat keres, s bízik abban, hogy magyar édesanya és ukrán édesapa gyermekeként határon innen és túl is képes szót érteni és megoldást találni a szemmel láthatóan egyre nagyobb problémára.

„Azt vallom, hogy a fejekben kell változtatni, mert minden ott kezdődik. Nekem bántja a szemem a szemét, de ehhez az kellett, hogy gyerekkoromban rászoktattak: ha szemetet találunk a Tiszán, azt elvisszük a kikötőbe és kidobjuk” – mesélte Dimitry.

Abban ugyan maga sem hisz, hogy minden érintett szemetelő nemzet idejön és eltakarítja a saját mocskát maga után, de a megfelelő büntetés rászoríthatja az érintetteket, hogy hagyjanak fel a szemeteléssel.  „Szingapúrban komoly pénzbüntetés jár még a cigarettacsikk, a rágógumi eldobásáért is, nem beszélve a pet-palackokról.

Európában is nagyon komoly büntetéseket kellene bevezetni, az abból befolyó pénzt pedig környezetvédelemre, hulladékkezelésre fordítani. Annak, aki nem képes kifizetni a súlyos büntetést, szemétszedéssel kellene ledolgoznia a tartozást.

 

Ha nem lépünk, nem fog megváltozni a helyzet! Mert nem szedhetjük végtelenségig más felelőtlen, lusta emberek szemetét, bárhol dobta is el. A természet pedig nem bír már el több hulladékot.”

Ki ez a harcos környezetvédő?
Ljasuk Dimitry kezdő természetfilmes, a Tisza-tó szerelmese. Videóin, képein szeretné megmutatni a Tisza-tó szépségét és gondjait. Tisza-tavi kalandok című sorozata a természet, a körforgás és az élet szeretetéről szól – és arról, az ember hogyan él együtt az általa létrehozott mesterséges tóval.

 

(Fotók, videó: Ljasuk Dimitry)

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A klasszikus linzer titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?