INSIDER

Három beteg jut egy lélegeztetőre, az ebédlő lett a sürgősségi osztály

Műtőkből alakítanak ki koronavírusos szobát, étkezőből sürgösségi osztályt Spanyolországban és három beteg jut egy lélegeztetőgépre. Németországban már felmerült, hogy behívják dolgozni a koronavírusos orvosokat és ápolókat, a belga kórházak már nem tudnak új beteget fogadni.
  • Szerző: Ripost

Drámai a helyzet Európában, összeomlás előtt áll számos ország egészségügyi rendszere. Belgiumból és Franciaországból is Németországba visznek át betegeket. Az Euronewsnak egy belga intenzíves ápoló azt állította: el kellett küldeniük a betegeket, nincs ágy, nincs orvos. Pedig Németországban sem állnak valami jól: Jens Spahn, a német szövetségi kormány egészségügyi minisztere azt nyilatkozta: a koronavírusos, de enyhe tüneteket produkáló vagy tünetmentes orvosokat és nővéreket is munkába akarják állítani, a nem életmentő operációkat elhalasztják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ott gyógyítanak, ahol tudnak

Spanyolországban megtelt az Infanta Sofia Kórház, a betegeket már a műtőkben helyezik el, amiket koronavírusos szobákká alakítottak át.

Fotó: Getty Images

A kórházban egy lélegeztetőgépre átlagosan 2,75 lélegeztetést igénylő beteg jut – vagyis az orvosnak el kell döntenie, kit ment meg. Malagában a kórházban bezárták az étkezőt és ott rendeztek be újabb intenzív osztályt húsz ággyal.

Már csak a gyerekosztályon van szabad ágy

Uniós segítséget kért a romániai Szeben megyei járványhelyzet kezelésére a helyi Európa parlamenti képviselő, mert a Covid osztályokon egyetlen hely sincs felnőtteknek, a gyerekosztályon helyezik el a betegeket.

Fotó: AFP

Múlt hétfőn a romániai Temes megyében hat koronavírusos fertőzött azért halt meg mert nem volt elég hely az intenzív osztályon. Ezt Virgil Musta, a temesvári Victor Babeş járványkórház orvosa jelentette be:

„Nincs mindenkinek intenzív terápiás ágy, nem tudunk számukra gépi lélegeztetést biztosítani. Magasnyomású oxigénen tartjuk őket ilyenkor, de ez sajnos sokszor nem elég„– mondta.

„Romániában mindenkinek magának kell értesítenie a járványügyet és tesztelést kérni” – mondta el a -nak az Erdélyben élő Bíró Anna. „Aki nem tud románul, annak ez gondot okoz. Bezzeg a járvány terjedése ellenére a kocsmák nyitva vannak.„

Egy ápolóra 60 beteg jut

Ukrajnában beteltek a kórházak, hiányos a felszerelés, nincs elég segédeszköz.

Fotó: Facebook

A novomoszkovszki kórházból olyan felvétel került napvilágra, amin látszik, hogy a covid-osztályon nincs víz, eldugult a csatorna és olyan kórterem is van, ahol nincs világítás, mert nincs aki kicserélje az izzót. A betegnek úgy kötik be az infúziót, hogy a többi beteg a mobiltelefonjával világít közben.

A parkolóban kötik be az infúziót

Hamarosan elérik a kapacitás határát Olaszországban is. „Nincs messze az a nap” – mondta Luca Cabrini, Lombardia egyik legnagyobb kórházának intenzív osztályvezetője. A szintén nápolyi Catugno kórház parkolójában a saját autójukban kötötték oxigénpalackra a betegeket, mert nem volt szabad ágy.

Getty Images

Dönteni kell, kinek jut lélegeztetőgép

Rudolf Anschober osztrák miniszter is arról beszélt, hogy vannak olyan tartományok, ahol már felélték a kórházak minden tartalékukat és ha napokon belül nem javulnak az adatok, arról kell majd dönteni, kinek jusson lélegeztetőgép.

A magyar helyzet még istenes!

Magyarországon több mint 13 ezer szabad kórházi ágy van, ebből 1634-en tudnak intenzív ellátást biztosítani, vagyis még a háromszorosa áll rendelkezésre, mint amennyi foglalt. A védekezésben részt vesz a katonaság, mától a kórházakban is segítséget nyújt olyan feladatokban, amikhez nincs szükség egészségügyi végzettségre. Számos önkéntes diák vesz részt a munkában, nem csak medikusok, hanem olyanok is, akik segédápolói, logisztikai feladatokat látnak el. Lélegeztetőgépből, felszerelésből van bőven, ezt senki nem vitatja, a szakembereket pedig átszervezéssel, vezényléssel biztosítják. Nálunk ez a szűk keresztmetszet: hogy jusson minden betegre elég orvos és ápoló, lassítani kell a járvány terjedését, ez pedig a járványügyi szabályok következetes betartásával és betartatásával lehetséges.

Az egymillió lakosra jutó fertőzöttek száma az Európai Unióban átlagosan másfélszer annyi, mint Magyarországon, 16 tagállamban van több fertőzött a lakossághoz viszonyítva, mint nálunk.

Míg az Európai Unióban átlagosan egymillió ember közül 481 hunyt el a járványban, addig Magyarországon 317.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?