Létrehozva: 2021.07.31.

Európában elsőként Magyarországon válik lehetővé holnaptól a 3. oltás

A harmadik oltás is önkéntes és ingyenes, az foglalhat időpontot aki már 4 hónapja megkapta a 2. oltást. Az oltóorvos dönt arról, melyik vakcinát adja be harmadikként.

Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele – írja a koronavírus.gov.hu.

A vírus és annak mutánsai ellen nem a lezárások és a korlátozások jelentik a megoldást, hanem az oltás. A kormányzati vakcinabeszerzéseknek köszönhetően van bőven vakcina az újabb oltásokhoz is.

Fotó: MTI

Több ország jelezte, hogy készülnek a harmadik oltásra, de Európában Magyarországon válik először lehetővé. Ugyanakkor a világ több országában, például a fejlett egészségügyi rendszerrel rendelkező Kanadában is van már tapasztalat a 3. oltással kapcsolatban. Magyarország amúgy is Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból. A teljes immunitást jelentő átoltottság tekintetében továbbra is Európa és a világ élvonalában vagyunk.

Azonban a delta vírusmutáns az európai országokban és már hazánkban is erősen terjed. Ezért fontos, hogy a még be nem oltottak is kérjék az oltást és azok, akik április 30. előtt kapták meg a vakcina 2. adagját és a sérülékeny csoportba tartoznak, azok mielőbb megkaphassák a 3. oltást.

Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltás beadását.

„Minél többen vannak azok, akik nem oltatták magukat, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a járvány gyorsan terjed, felerősödik és adott esetben még azokra is átcsaphat, akik oltatták ugyan magukat, de kevésbé erős immunrendszerrel rendelkeznek vagy nem elég erős az immunitásuk. Mindannyiunk számára fontos lenne, hogy minél kevesebb oltatlan ember maradjon a közösségben„ – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 híradójában.

Hol történik a harmadik oltás?

A harmadik oltásokat a fővárosban a centrumkórházakban, a megyékben a megyei kórházakban lehet felvenni, ahová online lehet időpontot foglalni. Ezeken az oltópontokon mindegyik olyan vakcinatípus elérhető lesz, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható.

A harmadik oltást a háziorvosoktól is lehet igényelni, számukra az igények alapján a Megyei Oltási Munkacsoportok biztosítják majd a szükséges vakcinát.

A 3. oltás beadásának ténye a védettséget igazoló mobilalkalmazásban is látható lesz, mind a magyar védettségi igazolvány, mind pedig az EU-s Covid igazolás esetében.

Hozzájáruló nyilatkozat harmadik oltáshoz

Kérjük, hogy a harmadik oltásra is lehetőleg nyomtassa ki, töltse ki és vigye magával a hozzájáruló nyilatkozatot: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/hozzajarulo_nyilatkozat_3._oltashoz.pdf

Milyen vakcinával történik a harmadik oltás?

Azt, hogy ki milyen típusú oltóanyagot kap harmadik oltásnak, a szakmai ajánlást figyelembe véve az oltóorvos dönti el a helyszínen. A szakmai ajánlás szerint, amit a legjobb magyar szakemberek állítottak össze, az, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontrainidkáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Első és második oltásra használt vakcina

Harmadik oltásra javasolt vakcina

AstraZeneca (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca

Janssen (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen

Moderna (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna

Pfizer (mRNS)

Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer

Sinopharm (inaktivált)

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm

Szputnyik (vektorvakcina)

Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Magyarországon is fel kell készülni a negyedik hullámra és meg kell tenni minden olyan intézkedést, amit ebben a helyzetben lehet azért, hogy védjük az emberek egészségét és életét – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben videósorozat eheti részében.

A miniszter a 60 év fölött be nem oltottak kapcsán azt mondta, hogy személy szerint fogják megkeresni az orvosaik őket, és megpróbálják velük megértetni, hogy a saját életük érdekében vállalják az oltást.

A járványügyi adatokról az orvos-miniszter elmondta, hogy Angliában 5 hét alatt megötszöröződött a fertőzöttek száma. Hollandiában az utolsó 10 napban meredeken emelkedtek a számok – tette hozzá.

Izraelben is aggasztóak a fertőzés növekedése – folytatta a miniszter – annak ellenére, hogy a lakosság 80 százalék fölött átoltott kétszer Pfizer vakcinával – tette hozzá.

Teljesen egyértelmű, hogy a kétszer átoltottak körében is növekszik a fertőzés gyakorisága, amiből az következik, hogy a harmadik oltást előre kell sorolni és el kell indítani – hangsúlyozta Kásler Miklós.

A harmadik oltásról, az EMMI minisztere azt is kijelentette még, hogy nem vagyunk világelsők, – a világ több országában zajlik már, – tette hozzá kiemelve közülük Kanadát, a világ legjobb egészségügyi rendszerével rendelkezik.

A magyarországi szakmai grémiumok azokat az oltásokat preferálják, amelyik különbözik az első kettőtől – emelte ki.

Kásler Miklós reagált a Mi Hazánk Mozgalom a gyerekek oltásával kapcsolatos kijelentésére, miszerint az háromszor veszélyesebb, mint maga a fertőzés.

Teljes badarság! Semmiféle utalás sincs hasonlóra, se a szakmai irodalomban. Az oltással kapcsolatosan teljesen megalapozatlan híreket közöl – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az interjúban szóba került, hogy a Demokratikus Koalíció továbbra is a keleti vakcinákat támadja.

Magyarországon február 15. és június 10. között 3 és félmillió embert oltottak és vizsgálták statisztikusok, hogy közülük hányan fertőződtek meg és hányan haltak meg – számolt be a miniszter.

A vakcinák a fertőzés lehetőségét 80%-ban megelőzték – emelte ki.

A Pfizer 84%-kal, a Moderna 88%-kal, az AstraZeneca 73%-kal, Sinopharm 73%-kal, Szputnyik 88%-kal – részletezte a tényeket.

Az Emmi minisztere arról is beszélt, hogy az egészségügyi beruházásokat érintő bejelentéseket háttérbe szorították a járvány hírei, de folyamatosan zajlanak a fejlesztések. Az elmúlt 1 hétben 13 milliárd forintnyi fejlesztést adott át a miniszter – emelte ki a miniszter.

Az interjú végén szóba került a Tokiói olimpia.

Az olimpia megítélése, illetve a magyar szereplők megítélése legnagyobb döbbenetemre ambivalens válaszokat provokált, és megjegyzéseket tettek olyan nagy formátumú magyar olimpikonokra, akik nem csak a magyar sporttörténelem csillagai, de az egész világban respektálják őket – mondta el sportminiszter a Hosszú Katinkát ért támadások kapcsán.

Rendkívül sajnálatos dolog tette hozzá, kiemelve, hogy nagyon bízik abban, hogy az olimpia hátralévő időszakában az egész nemzet együtt tud örülni a magyar sikereknek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Először találkoztak a Házasság első látásra párjai, máris cseréltek volna

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Zelenszkij korábbi szövetségesének példa nélküli interjúja borzolja a kedélyeket Ukrajnában + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte