INSIDER

Háborút indított a magyar hatóság a Viagogo ellen

Felkerült a magyar kormány jogsértő webáruházakat tartalmazó listájára a Viagogo. A botrányos jegyüzérportál a fogyasztóvédelmi hatóság szerint súlyos jogsértéseket követett el, a céget feljelentették a svájci fogyasztóvédelmi hatóságnál. Jövőre várható elsőfokú döntés.
  • Szerző: Ripost

Robbanhat a Viagogo-bomba, miután az internetes jegyüzérek paradicsoma ellen egyre több országban és egyre magasabb szinten lépnek fel. A cég oldalán hemzsegnek a többszörös felárral kapható, gyakran hamis jegyek, sőt, nem létező eseményekre is kínáltak belépőt! Ed Sheeran énekes nekiment a portálnak, Eros Ramazzotti 2019-es budapesti koncertjének szervezői pedig hangsúlyozzák:

 

„nem vállalnak felelősséget a Viagogón vásárolt jegyekért!”

 

Közvetítői szolgáltatás mögé bújik a cég

A Viagogo azzal védekezik, hogy közvetítői szolgáltatást nyújt a magánszemélyek közötti jegy adásvételre, s garanciát vállal arra az esetre, ha a vásárló nem kap érvényes jegyet. Ám a szakemberek szerint mindez kevés.

Komoly fellépést szorgalmaznak a céggel szemben többek közt Angliában, Franciaországban, Németországban, Hongkongban és Svájcban. Van, ahol törvényi szinten akarják elérni, hogy ne lehessen a vételárnál drágábban értékesíteni a jegyeket. Új-Zélandon a Kereskedelmi Bizottság a legfelsőbb bírósághoz fordult, mondván: a Viagogo hamis és félrevezető állításokat tett, például, hogy hivatalos jegyeket értékesítenek és garanciákat vállalnak.

 

Eljárást indított a magyar hatóság is

Magyarországon csak idén több tucat panasz érkezett a Viagogo miatt a fogyasztóvédelmi hatósághoz.

„Többen jelezték, hogy a megvásárolt jegyek érvénytelenek, de a magas jegyárakat és a felszámolt járulékos költségeket is kifogásolták” – közölte a %%-tal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), ahová a fogyasztóvédelem tartozik. Vizsgálat indult, mely kiderítette, hogy a vállalkozás nem tájékoztatta előzetesen a vásárlókat többek közt az elérhetőségéről, a szerződéskötés lépéseiről, az áru tényleges ellenértékéről, a szállítás költségéről és a panaszkezelés módjáról sem, ezért felkerült a kormány listájára, amin a súlyos jogsértést elkövető webáruházakat tartják számon. Az ITM-hez tartozó Európai Fogyasztói Központ felvette a kapcsolatot a svájci fogyasztóvédelmi hatósággal, jelezte a panaszokat, és tájékoztatást kért az általuk megtett lépésekről. A társhatóság már tavaly eljárást indított a tisztességtelen verseny tilalmáról szóló törvény alapján a Viagogóval szemben. Az elsőfokú döntés jövőre várható.

 

Internetes ellenlépéseket követelnek

A Viagogo elleni petíciót írt alá és küldött el a Google-nek többek közt az angol labdarúgó-szövetség, a zenészek és lemezkiadók brit érdekképviselete és számos brit parlamenti tag.

Nyomást akarnak gyakorolni az internetes óriáscégre, melynek komoly pénzt fizet a jegyüzér portál azért, hogy a Google-on jegyet keresőknek, bár megjelölt hirdetésként, de elsőként a Viagogót hozza fel – írja a The Guardian. A brit napilap a nyílt levélből is idéz: „Megértjük, hogy a Viagogo a Google értékes ügyfele, mégis arra ösztönözzük a Google-t, védje meg azokat a fogyasztókat, akik napi szinten bizalmat táplálnak iránta. Ezért is fontos, hogy korlátozzák a Viagogo fizetett hirdetéseit."

 

Kíváncsi vagy, milyen kemény vádak alapján indított bírósági eljárást a brit Versenypiaci Hatóság a Viagogo ellen? Mennyire jól megy a Viagogo vezérigazgatójának, Eric Bakernek? S mit tehetsz a Viagogo ellen? Akkor keresd a szerdai %% napilapot az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?