INSIDER

Hableány tragédia: máig nem kaptak kártérítést a kapitány gyermekei!

Megemlékeztek a Dunán a Hableány sétahajó egy évvel ezelőtti tragédiájáról, amiben 28 ember vesztette életét, köztük a magyar kapitány és matróz. Az elhunyt kapitány lányát azonban elfelejtették meghívni, csak az esemény előtti este hívták fel.
  • Szerző:

Egy év eltelt azóta, hogy a Dunában lelte halálát 26 koreai turista és a Hableány sétahajó személyzete, erre emlékeztek a Dunán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Sulyok László

A péntek délelőtti megemlékezésre azonban az elsüllyedt hajó kapitányának lánya, Orsi csak csütörtök este kapott meghívást telefonon a Panoráma-Deck igazgatójától – tudta meg a .

- Ezt emberileg nehéz hová tenni, hiszen együttműködünk a Vikinggel szemben fennálló kártérítési követelést illetően. Ennek ellenére engem sem értesítettek a megemlékezésről – mondta el lapunknak dr. Gulyás Krisztián, a család ügyvédje. – A Vikinggel szerettünk volna egyezséget kötni, de a hajótársaság a biztosítójához küldött, ott pedig közölték: vagy elfogadjuk a feltételeiket, vagy nem fizetnek. Másfél hónapja diplomáciai segítséget kaptunk, de így sem jutottunk előbbre. Attól tartok, végül tényleg nem marad más választásunk, mint a pereskedés.

A Panoráma-Deck, mint munkáltató, szintén nem számolt el még a kártérítést illetően a kapitány gyermekeivel, akik a támaszukat veszítették el édesapjuk személyében. Az ügyvéd azt szeretné, ha mindenkivel sikerülne peren kívül megegyezni, de ez – legalábbis a vétkes hajót üzemeltető Viking esetében – egyre reménytelenebbnek tűnik.

 

Emlékművet állítanak az áldozatoknak

Fotó: Sulyok László

Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél állítanak emlékművet a Hableány sétahajó áldozatainak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek délelőtt a helyszínen. Egy magyar-koreai alkotópárost bíztak meg a tervek elkészítésével, ami akkor valósulhat meg, ha arra az áldozatok családtagjai igent mondanak.

- Ha ez megtörténik, készen állunk arra, hogy közösen elkészíttessük az emlékművet, hogy minél hamarabb itt állhasson, a Margit híd pesti hídfőjénél – tette hozzá. Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete elmondta: a nagykövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy valamennyi vigaszt nyújtson az áldozatok családjának, és azért, hogy a megfelelő felelősségre vonás és kárpótlás minél előbb megtörténjen.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?